Így előzhetjük meg a vitákat szenteste

karácsony sütés főzés ünnep étel sütemény
65951166 - merry christmas and happy holidays. family preparation holiday food. mother and daughter cooking christmas cookies.
Vágólapra másolva!
Előfordult már, hogy a családban szenteste tört ki az év balhéja? Ráadásul minden évben ugyanazon veszekednek? Ne hagyja, hogy idén is így legyen! Összeszedtük a legjellemzőbb példákat, a leggyakoribb okokat, amelyek civakodást okozhatnak, és megpróbálunk tippeket adni, hogy elkerülhessék az újabb csetepatét.
Vágólapra másolva!

Fafaragás

Kész rémálommá válhat a fenyőfa talpának kifaragása, ha a családfő nem éppen ezermester, pláne, ha nincs megfelelő szerszám sem otthon hozzá. Amellett, hogy a fafaragó esetleg elvágja az ujját vagy a kezét, és az orvosi ügyeleten végződik a szenteste, az is előfordulhat, hogy bár sikerül beszuszakolni a talpba, ferdén áll a karácsonyfa. Így mire éppen elkezdődne az ünneplés, már mindenki ideges, frusztrált lesz. Érdemes tehát szenteste előtt megnézni, vannak-e megfelelő szerszámok a művelethez. Talán még ennél is egyszerűbb, ha megkérjük némi pluszpénzért a faárust, faragja meg helyettünk a fát. Esetleg vehetünk olyan talpat is, amibe még a vastagabb törzsű fenyőfák is könnyen beleférnek. És ami a legfontosabb: a karácsony lényege az együttlét, ami egy kicsit ferde fa alatt is megvalósulhat!

123RF

A karácsonyfa díszítése

Ha már áll a fa, könnyen össze lehet veszni azon is, ki és hogyan díszítse fel. Nem szabad kötelességként tekinteni a feladatra, hiszen az ünnep egyik legfontosabb pillanata a fadíszítés. Ha úgy érezzük, hogy a másiknak határozottabb elképzelései vannak arról, melyik gömb hova kerüljön a fán, adogassuk a díszeket, segítsünk a másiknak. Ha mindkét fél pontosan tudja, milyen karácsonyfát szeretne, semmiképpen se szenteste vegyük elő a kérdést, beszéljük meg időben. Erre megfelelő alkalom, ha pár nappal korábban előkészítjük és átválogatjuk a díszeket.

Hol töltsük a szentestét?

Komoly családi konfliktusok forrása lehet önmagában az is, hol töltjük a szentestét. Az anyósnál? Szülőknél? Otthon, szűk körben? Esetleg a tágabb családdal? Bárhogy is döntünk, könnyen előfordulhat, hogy a családtagok egy része megsértődik, vagy simán csak rosszul érezzük magunkat 24-én, mindenki az idegeinkre megy, és már kora délutánra elegünk van az ünnepből. Ha minden rokon ragaszkodik ahhoz, hogy náluk töltsük a szentestét, akkor két dolgot tehetünk. Vagy állapodjunk meg abban, hogy minden évben máshová megyünk, vagy mindenkit hívjunk közös ünneplésre ugyanoda. Ha viszont otthon szeretnénk lenni, azt jó előre tisztázzuk az érintettekkel, nehogy félreértésre adjunk okot.

Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/

Ünnepi menü

Az talán kevésbé gyakori vitaforrás, hogy nem tudnak megállapodni az ünnepi fogásokról családon belül, talán még arra is gondolnak a legtöbben, hogy időben beszerezzék az alapanyagokat. Ha viszont nem sikerül az ünnepi menü, vagy túl kevés, esetleg túl sok az étel, akkor kezdődnek a civakodások. Ezért ne szenteste kísérletezzünk új recepttel: ha nem akarjuk minden évben ugyanazokat az ételeket enni, akkor még karácsony előtt készítsünk egy próbakört. Emellett érdemes tanulni az előző évek tapasztalataiból az étel mennyiségét illetően. Számoljuk ki, hány főt látunk vendégül, a korábbi években mennyi étel maradt meg (esetleg mi fogyott el hamar), és ezek alapján vásároljunk be!

Szintén probléma lehet, ha a családi összejövetelen a párunk édesanyja, édesapja vagy bármelyik hozzátartozója esetleg kritizálja az ételt, amit kedvesünk nagy gonddal készített, órákig állt a tűzhely mellett stb. Erre is készüljünk fel előre lélekben, készítsük fel a párunkat is, és például kérjük meg, hogy bármilyen véleményt hall, diszkréten kezelje a dolgot, ne vegye a szívére, engedje el. Anyósként/apósként pedig igyekezzünk visszafogni magunkat, hacsak nem az a célunk, hogy mindenki megutáljon a családban. Ha minden évben más látja vendégül az egész családot, könnyebben elfogadjuk, hogy nem mindig a mi kedvenc ételünk kerül az asztalra, vagy nem úgy ízesít az egyik családtagunk, mint mi.

123RF

Nem tetszik az ajándék

Komoly sértődésekre adhat okot, ha nem találjuk el a megfelelő karácsonyi ajándékot, és ezt a megajándékozott fél nem is titkolja. Ha nem ismerjük még eléggé a másik ízlését, vagy nincs épkézláb ajándékötletünk, kérjünk segítséget a barátoktól, ismerősöktől. Ha bevonunk másokat is az ötletelésbe, az nem kínos, egy félresikerült meglepetés annál inkább. Megajándékozottként pedig gondoljunk arra, hogy a másik szeretettel készült az ünnepre, nem illik kritizálni a próbálkozását. Ha nagyon mellément az ajándék, hivatkozzunk arra, hogy már van egy pont ilyen, és érdeklődjünk, ki lehet-e esetleg cserélni.

Ha pedig van olyan családtagunk, aki rendre lehetetlen ajándékokkal lep meg, akkor az ünnepek előtt többször utaljunk egy konkrét ajándékra, amit nagyon szeretnénk megkapni, esetleg mondjuk azt, hogy mi leginkább a vásárlási utalványnak tudunk örülni. Akkor legalább azt veszünk magunknak, amit csak szeretnénk.

123RF