Vágólapra másolva!
Méregdrágák ugyan, de sokáig bírják és már két év alatt is rengeteget spórolhatunk, ha a hagyományos vagy halogénizzókat LED-fényforrásra cseréljük. Olyan helyeken érdemes kezdeni a cserét, ahol nem kell állandóan rengeteg fény. Ilyen a konyha és a lépcsőház is. A csillárba akkor kerül majd csak LED, ha eltűnnek a régi foglalatok.
Vágólapra másolva!

Ha az egész világ minden világítórendszerét energiatakarékos LED-es technológiára állítanák át, évente 130 milliárd euróval költene kevesebbet áramra az emberiség. Az összeg nagyságát jól érzékelteti, hogy tizenkét milliárddal több, mint az Európai Unió központi pénzügyi kerete 2012-re. Világméretű LED-es világítással 640 közepes méretű erőművet lehetne végleg lekapcsolni a hálózatról.

Ez nyilvánvalóan utópia, hiszen számos pontja van a földgolyónak, ahol áram sincs, vagy éppen súlyos áramkimaradások vannak a fejlesztések ütemét meghaladó áramfogyasztás miatt (ez a helyzet például Indiában). Ha a háztartásokra közelítünk, a LED-világítás elterjedését még mindig a LED-világítótestek viszonylag magas ára akadályozza.

2012-ben annyiban következett be változás, hogy megjelentek azok a LED-égők, amelyek ára már közelít a márkásabb kompakt izzókéhoz, és elérhetők olyan LED-ek is, amelyek egy-egy területen már olcsóbbak, mint a hagyományos izzókat leváltó kompakt fénycsövek. Az új technológiába számításaink szerint elsősorban a konyhában, előszobában, fürdőszobában érdemes beruházni, mégpedig a hagyományos szpotlámpák kiváltásával.

Forrás: AFP

Ahova passzol a LED

A szpotlámpák éles, jól irányítható fényét halogénizzó biztosítja, ami a veterán izzószálas technológia kissé tuningolt változata (az izzó burájában semleges gáz és kis mennyiségű jód, bróm található, ami fokozza az égő fényhasznosítását). A halogénizzó élettartama körülbelül a duplája a volfrámszálas izzó mintegy ezer órájának. Körülbelül negyedével fogyaszt kevesebbet, mint a hagyományos izzó, így a D vagy a C energiaosztályba sorolják. Viszonylagos takarékossága miatt még a legnagyobb fogyasztású változatai is forgalomban maradhatnak az Európai Unióban. Ezzel szemben a hagyományos izzókat fokozatosan kiszorítják a tagállamok, szeptembertől a 40-es izzók gyártása is leállt.

Kiszámoltuk, mennyibe kerül, ha valaki öt darab halogénizzóval világítja meg a konyhai munkapultot, és napi átlagban három órán át használja őket egy teljes éven át. A 35 W-os halogének darabja pár száz forint, azaz 5 darab fényforrás 2-3 ezer forintba kerül, viszont éves fogyasztásuk ára nagyjából 10 ezer forint. Tehát az izzók ára miatt az indulóköltség relatíve alacsony, de a hosszú távú megtakarítás is az.

Ezzel szemben a LED-es fényforrásoknál pont fordított a helyzet. Egy ugyanilyen fényerejű LED-fényforrásból egy darab körülbelül 2500 forint, azaz egy izzósor beszerzése akár 10-12 ezer forintba is kerülhet (egy szpot-halogént helyettesítő LED 3-4 wattos). Viszont az alacsony áramfogyasztás éves költsége csak pár száz, esetleg 2-3 ezer forint. Az első évben (amikor megvesszük a LED-es fényforrást), akkor nem nyerünk sokat a cserén, sőt, elképzelhető, hogy kicsit rosszabbul járunk, mint a halogénnel. A következő évektől viszont látványos lesz a megtakarítás a LED-es fényforrással.

Forrás: Getty Images/Kiyoshi Ota

A társasházi folyosók világítására is alkalmasak már a LED-ek tapasztalatunk szerint. Mivel a kompakt fénycsövekkel ellentétben jól bírják a kapcsolgatást, mozgásérzékelős lámpákba is beszerelhetők. Ez esetben olyan lámpatestek jöhetnek szóba, amelyekbe korábban sem szereltek 40 wattosnál erősebb izzót. Jártunk olyan budapesti társasházban, ahol folyosónként cserélik ki az izzókat, és mindig annyi új fényforrást vesznek, amennyi az áramszámlán elért megtakarításból telik.

Csillárba még luxus

A háztartási használatra tervezett LED-ek hátránya, hogy az áruk meredeken emelkedik a teljesítményükkel párhuzamosan. Jelenleg a Philips gyárt olyan típusú, a hagyományos E 27-es foglalatba csavarható LED-fényforrást, amellyel ki lehet váltani egy 75 wattos hagyományos izzót a csillárban vagy az állólámpában. A 17 wattos izzó elődjét, a 12 wattos Master Ledbulbot 12-13 ezer forintért lehet beszerezni (ez utóbbi fénye a 60-as égőének felel meg). A fényforrás bemutatóján azt tapasztaltuk, hogy hozza az ígért teljesítményt és a hagyományos izzóknál megszokott, sárgás fényárnyalatot, viszont a Philips képviselője is elismerte, előnyei mellett valószínűleg nem ez hozza el a LED-ek széles körű elterjedését.

"Sokkal könnyebb dolgunk van az intézményi felhasználókkal, ahol a döntéshozók hajlamosabbak arra, hogy közép- és hosszú távon gondolkozzanak" - mondta a LED-ek áráról Sellyey Tamás, a Philips magyarországi kommunikációs igazgatója az [origo]-nak. Sellyey a képrögzítő berendezések elterjedéséhez hasonlította a LED-ek otthoni felhasználását. Szerinte a világító diódák ugyanolyan felfordulást okoznak, mint annak idején a DVD. Viszont aki most vásárol LED-eket, nem kell attól tartania, hogy pár év múlva valami teljesen más technológia veszi át a helyét, ugyanúgy, ahogy a DVD sem szorult vissza a Blu-ray lemezek hatására.

Nagypapakorú foglalatok

A világító diódás fényforrások terjedését az évtizedek óta változatlan foglalatok is akadályozzák. A gyártók saját érdekükben alkalmazkodnak a meglévő rendszerekhez, viszont így a LED-eket vezérlő elektronikát kis helyre kell bezsúfolni, ami csökkenti a hatékonyságot, és végső soron növeli az árat. "Mai számításaink szerint a fejlett országokban 2015-re a fénypontok ötven százaléka LED-es lesz, 2020-ra pedig hetvenöt százaléka. Ez az ütemet a foglalatok, egyéb szerelvények, az egész háttértechnológia is követni fogja" - mondta erről Sellyey.

Forrás: AFP

Egy, a Forbes üzleti magazinnak nyilatkozó gazdasági elemző szerint tíz éven belül a világító diódák fogják uralni a piac 60 százalékát világszerte. A fejlesztés másik iránya olyan lámpatesteket gyártani, amelyek több LED-modult tartalmaznak, de nem hagyományos foglalattal szerelik őket. Borsos áruk miatt ezek irodaházakban, szállodákban, bevásárlóközpontokban kezdenek terjedni a közvilágítás mellett.

Annak, aki aggódva figyeli a hagyományos izzók fokozatos betiltását, nem kell arra számítania, hogy hasonló történik a volfrámszálas égők szerepét nagyjából átvevő kompakt fénycsövekkel. A kompaktak 6-15 ezer órás üzemideje ugyan elmarad a LED-ekre vállalt 40-50 ezer óráétól, viszont energiafogyasztásuk így is jóval alacsonyabb a hagyományos izzóénál (az 50 ezer órás üzemidő 20-25 évet jelent a gyakorlatban).

A hagyományos 75 wattos égőt kiváltó kompakt fénycső például 15 wattos, vagyis a LED-hez hasonlóan keveset fogyaszt. A várható üzemidőn túl abban van különbség, hogy a szabályozható fényerejű kompakt fénycső ára kétszerese-háromszorosa a nem lecsavarhatóénak. "A kompakt fénycső jóval környezetbarátabb megoldás, mint a hagyományos. Piaci oldalról nézve inkább azt várom, hogy a LED-technológia automatikusan fogja ezt a kérdést szabályozni, kiszorítva a kompaktokat, és nem egy központi európai uniós direktíva" - mondta Sellyey, hozzátéve, hogy valószínűleg a LED-ek is lassabban terjednének az EU-ban, ha nem tiltották volna be a hagyományos égőket.