Kész a világ legnagyobb naperőműve

naperőmű usa
Az Ivanpah naperőmű 300 000 tükrének egy része a Kalifornia állambeli Nipton közelében 2014. február 11-én
Vágólapra másolva!
300 ezer tükör, 1425 hektár, 3 vízforraló és 392 megawatt kapacitás: számokban összefoglalva így néz ki az óriási, tükrös naperőmű. A létesítményt a Mojave-sivatagban, a Kalifornia-Nevada határ közelében avatták fel.
Vágólapra másolva!
Az ivanpahi óriás naperőmű tükreinek egy része. Kattintson a képre még több kiváló fotóért! Forrás: MTI/AP/Chris Carlson

Kevés olyan rövid életű város van, mint a kaliforniai Ivanpah. Az aranyláz idején, 1869-ben alapították, de már az 1880-as évek közepén kiürült. A szellemváros határában most a 21. század energiaforradalma zajlik. Itt működik 1600 hektárnyi területen a világ legnagyobb tükrös naperőműve.

A 2,2 milliárd dollárból épített létesítményben 300 ezer, két méter magas és 3 méter széles tükör koncentrálja a napfényt három toronyra. A 140 méter magas tornyokba vízforralókat építettek be, vagyis az erőmű a hagyományos hőerőművekhez hasonlóan, gőzturbinákkal termel áramot. A gőzt léghűtéssel kondenzálják vissza, takarékoskodva a sivatagban szűkös vízzel. A tükröket koncentrikus körökben helyezték el – ahogy a műholdképen is látható –, és számítógépes vezérlést kaptak. Az összkapacitás 392 megawatt, ami már összemérhető egy kisebb atomerőművi blokkéval. A megtermelt árammal körülbelül 140 ezer háztartást lehet ellátni.

Az erőmű 1,6 milliárd dolláros kölcsönt kapott az USA kormányától, az energiaügyi minisztériumtól. A fejlesztést a BrightSource Energy és a Bechtel végezte, a legnagyobb magánberuházó egy princetoni villamosmű, az NRG Energy és a Google. Az egy kilowattra számított építési költség 5561 dollár (1,25 millió forint), ami több, mint egy szén-, de kevesebb, mint egy atomerőműénél.