Egyre több déli állatfaj él az Északi-tengerben

Vágólapra másolva!
Hűvösebb vizeket keresve egyre több meleg vízi állatfaj vándorol be az Északi-tengerre, amelynek új állandó lakói közé tartozik a közönséges tőkehal és több rákfaj is.
Vágólapra másolva!

A klímaváltozás hatásai már egyértelműen érezhetők a német tengerpartokon – mutatták be az elmúlt húsz évben végzett hosszú távú kutatásaik eredményét a frankfurti Senckenberg Intézet kutatói a Helgoland Marine Research és a Marine Biodiversity szaklapokban.

A Helgoland közelében végzett vizsgálatok szerint 2000 óta folyamatosan növekszik a meleg vízi fajok aránya. A térségben Összesen 41 fajt számláltak össze a szakértők, többek között a Liocarcinus depurator tengeri rák és a Diogenes pugilator apró remeterákok példányait. Az eredetileg a Földközi-tengerben és az Atlanti-óceánban honos rákok 2002-ben érték el a Helgolandi-öblöt, és mára az Északi-tenger faunájának meghatározó részévé váltak.

Michael Türkay kutató szerint „eredményeink rávilágítanak, hogy 2000-ben változás kezdődött az Északi-tengerben, ettől az időponttól jelentősen megváltozott az állatvilág összetétele: a »bevándorlás« hatására egységesedett, a faji sokszínűség pedig csökkent”.