Műanyagpalackból épült híddal törnek világrekordra

petpalack
Az egyszer használatos műanyag PET-palackok komoly szennyező forrásnak számítanak
Vágólapra másolva!
A világrekordok könyvébe kerülhet Temesvár egy, a Bega-csatornán átívelő híddal. A szerkezetet 104 502 pillepalackból építették az EcoStuff Romania környezetvédő szervezet önkéntesei.
Vágólapra másolva!

Az egyesület önkéntesei heteken át gyűjtötték és válogatták a műanyagpalackokat, amelyeket ezrenként egy-egy dróthálóból készült kockába rendeztek. Ezekből a dróthálókockákból építették meg azt a 23 méter átmérőjű lebegő korongot, amely átér a Bega egyik oldalától a másikig. A hidat szerda délután avatták fel Temesváron.

A híd felszínét ledeszkázták, és szintén pillepalackokból készült, kivilágítható korlátokkal látták el. Az építmény két hétig marad a vízen. Ez idő alatt koncerteket, szabadtéri előadásokat szerveznek rajta.

Lebeg a híd a Bega-csatornán Forrás: Ecostuff Romania
Forrás: Ecostuff Romania

„Bárki bármikor átmehet a hídon, ha nem szalad, ugrál, nem visel tűsarkú cipőt, és nem cigarettázik” – mondta róla Radu Rusu, az EcoStuff Romania elnöke. Mivel több mint 100 ezer darab palackból épült, ez a világ legnagyobb ilyen építménye, és az EcoStuff Romania a Guinness rekordok könyvébe szeretne kerülni vele. A világrekord megdöntésével arra az elképesztő mennyiségű műanyag csomagolási hulladékra hívják fel a figyelmet, amely világszerte az élővizekbe kerül.

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere az avatóünnepségen arról beszélt, hogy reméli, valóban sikerül hitelesíttetni a világcsúcsot, hiszen a korábbi legnagyobb hasonló építményhez csak 40 ezer pillepalackot használtak fel. A politikus emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki gyűjtse és adja le a palackokat az újrahasznosító cégeknek. Az ideiglenes híd építőanyagát a temesvári hulladékgyűjtő vállalat hasznosítja újra.

A palackokba LED-es világítást szereltek Forrás: Ecostuff Romania