Vágólapra másolva!
A Tibeti-fennsíkon magasabb a hőmérséklet az elmúlt ötven évben, mint bármikor az utóbbi kétezer év folyamán. Az itteni gleccserek több százmillió ázsiai vízellátását biztosítják.
Vágólapra másolva!

Valószínű, hogy a hőmérséklet és a páratartalom tovább emelkedik az évszázad folyamán, emiatt a gleccserek egyre inkább visszahúzódnak, a sivatagok nagyobb területet foglalhatnak el – olvasható a kínai tudományos akadémia Tibeti-fennsíkot kutató intézetének most közzétett jelentésében.

A fennsík hőmérsékletének növekedési aránya kétszerese volt az átlagos globális emelkedésnek az elmúlt 50 évben – idézte a Science and Technology Daily állami napilap online kiadása a tanulmányt.

Csökkenhet a nagy folyók vízszintje

A gleccserek zsugorodásának hatására több ázsiai folyamóriás – köztük a kínai Sárga-folyó és a Jangce, az indiai Brahmaputra és a délkelet-ázsiai Mekong – vízellátása is megváltozhat.

Kínai tudósok májusban közzétett adatai szerint a tibeti gleccserek kiterjedése 15 százalékkal, mintegy 8 ezer négyzetkilométerrel csökkent az elmúlt 30 évben.

Gyakoribbak lesznek a földcsuszamlások

A friss jelentés arra figyelmeztet, hogy a globális klímaváltozás és az emberi tevékenység vélhetően együtt növeli az áradások és földcsuszamlások gyakoriságát a Tibeti-fennsíkon. Ugyanakkor a hőmérséklet emelkedése segít is a helyi ökoszisztémának.

A kutatól a jelentésben ezért arra kérik a kínai kormányzatot, hogy csökkentse a régió törékeny környezetére nehezedő emberi beavatkozás mértékét.

Új vízerőmű

Peking jelenleg új vízerőművet tervez a térségben, amihez több hatalmas gát építését kezdené meg 2020-ig. Kína az elmúlt évtizedekben több ezer gátat épített, hogy csökkentse az energiafüggőségét. Eközben India szintén vízerőművek telepítését tervezi a Brahmaputra folyó mentén.