Nem lehet iPadekkel kínozni a teknősöket

Vágólapra másolva!
Visszavontak egy vitát kiváltó installációt az amerikai síparadicsomban, Aspenben nyílt művészeti múzeumban. A három sarkantyús teknős hátára iPad-eket szereltek.
Vágólapra másolva!

Túl hideg és nedves lett az időjárás azoknak a sarkantyús teknősöknek, amelyeket az Aspeni Művészeti Múzeum 45 millió dolláros új épületének nyitókiállításán használtak fel egy installáció részeként. A kiállítás állatorvosi kérésre most gyakorlatilag hat héttel hamarabb véget ért az eredetileg tervezettnél, mert a fő látványelem a páncéljukra erősített iPad-ekkel mászkáló afrikai sarkantyús teknősök voltak.

Aspen az Egyesült Államok egyik legkedveltebb hegyi üdülővárosa Colorado államban. A helyi múzeumban kiállított három állatot a héten egy meg nem nevezett rezervátumba szállították, mely a sarkantyús teknősök végleges otthona lesz. Azt már az eredeti tervekben is szerepelt, hogy a három állat a kiállítás végeztével rezervátumba kerül.

Sérülékeny faj

A múzeum kitart álláspontja mellett, amely szerint a teknősöket nem azért távolították el, mert több mint 18 ezren online petíciót írtak alá Cai Guo-Qiang projektje, a Moving Ghost Town (Mozgó kísértetváros) című installáció ellen. A három hüllő páncéljára két-két iPadet ragasztottak, a táblagépeken a környékbeli elhagyott, kihalt városokról készült fotók váltakoztak. A múzeum szerint az iPad-eket epoxigyantás ragasztóval rögzítették, amely nem árt az állatok páncéljának, és könnyen eltávolítható.

Az afrikai sarkantyús teknős (Geochelone sulcata) a Szahara déli peremvidékén él, a félszáraz, füves területeket, a szavannákat és bozótosokat kedveli. Felnőtt egyedeinek hossza 60-90 centiméter, súlyuk 45-91 kiló között mozog. A sarkantyús teknős sérülékeny fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) úgynevezett Vörös Listáján, ami azt jelenti, hogy változatlan körülmények esetén nagy a valószínűsége, hogy veszélyeztetették válik természetes élőhelyén.