Ilyen lesz egy időjárás-jelentés 2050-ben

Vágólapra másolva!
Óriási aszályok és halálos hőhullámok fogják a világot sújtani 2050-ben. Többek között ezeket a jelenségeket jósolják azok a fiktív időjárás jelentések, amelyeket a Meteorológiai Világszervezet figyelemfelhívó kampánya keretében készítettek.
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a klímaváltozás veszélyeire: ismert televíziós meteorológusokat hívtak meg a világ minden részéről, hogy egy kitalált időjárás előrejelzés során bemutassák, milyen időjárási jelenségeket tapasztalunk majd a világ különböző részein 2050-ben.

Nem véletlenül esett a választás erre az időpontra, a becslések szerint ugyanis az évszázad felére a globális átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokot fog emelkedni, ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a mostani ütemben folytatódik tovább.

A műsorokban helyi tévés meteorológusok az adott ország napi várható időjárását fogják ismertetni a 2050-re várható klímaállapotok tükrében. Lesznek például kiszámíthatatlan esőzések, aszályok és pusztító trópusi ciklonok. A videókban az élővilágra gyakorolt hatásokat is részletesen elemzik majd. A sorozatban Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Dél-Amerika országai fognak szerepelni.

„Az időjárás-előrejelzések forgatókönyve a klímakutatás legújabb eredményeihez fog igazodni” – mondta Michel Jarraud, a WMO főtitkára. „A műsorokban lenyűgöző képet fognak festeni arról, milyen lesz az élet egy mostaninál melegebb bolygón.” – tette hozzá Jarraud.

A sorozat előzetese hétfőn jelent meg, a videókat várhatóan szeptemberben mutatják be.

Négy évvel ezelőtt az OzoneNetwork televízió is készített egy képzeletbeli magyar időjárás-jelentést a 2050-ben lehetséges adatokkal. Kiszáradt Balaton, sivatagi autópályák, moszkító-invázió. Ha nem vigyázunk - némi túlzással - minden megvalósulhat, ami a videóban elhangzik. A videót azóta csaknem 250 ezren látták, itt nézheti meg ismét.