A hűvösebb nyár sem használt az arktiszi jégnek

Arktisz, Északi-sarkvidék, jégminimum, sarki jég nyár végén. Adatok forrása: Japán Űrügynökség, GCOM-W1 műhold
Ekkora volt az arktiszi jég 2014. szeptember 17-én. A piros vonal az 1981-2010 közötti átlagot mutatja
Vágólapra másolva!
Idén is a sokévi átlag alá zsugorodott a jég kiterjedése az Északi-sarkvidéken. Az olvadás ugyan nem döntött rekordokat, de a jég sérülékenyebb, mint korábban.
Vágólapra másolva!

A sarki nyár elmúltával szeptember 17-én borította a legkevesebb jég a Jeges-tengert. Az arktiszi jég kiterjedése a tél végén, márciusban volt a legnagyobb. Most 5,02 millió négyzetkilométerre zsugorodott.

Ez nagyjából megfelel a 2013-as minimumnak, és akárcsak a tavaly, kisebb a minimumok 1981-2010 között mért átlagánál, a 6,22 millió négyzetkilométernél. A mérési eredményeket az amerikai Nemzeti Hó-és Jégadatközpont (NSIDC) jelentette be. A boulderi University of Coloradón létesített központ a NASA támogatásával közli évről évre a sarki jég kiterjedéséről szóló mérési információit.

Ekkora volt az arktiszi jég 2014. szeptember 17-én. A piros vonal az 1981-2010 közötti átlagot mutatja Forrás: NASA/Goddard Scientific Visualization Studio

A korábbi adatokat nézve az látszik, hogy a nyár végi jég kiterjedése a hatodik legkisebb 1978 óta. „A nyár viszonylag hűvös idővel indult, elmaradtak a jeget feltördelő, erős széllel járó nagy viharok, amelyek fokozzák az olvadást” – mondja Walter Meier, a NASA Goddard Űrközpont kutatója. „A viszonylag hűvös év ellenére a jég sokkal vékonyabb, mint szokott, és hajlamosabb olvadni.”

Egyértelmű trend

A hűvösebb sarkvidéki időjárásra jellemző, hogy 2014-ben nem vált jégmentessé az Északnyugati Átjáró a kanadai és az alaszkai partoknál. A szibériai Laptyev-tengeren azonban egy foltban egészen a 85. északi szélességig elnyúlóan nem fagyott be a víz. Ez azért különleges, mert az 1970-es évek óta még nem találkoztak nyílt vízzel a kutatók ennyire messze északon.

A NASA-nál készült alábbi videón az látszik, hogyan csökken a jég kiterjedése március 21-es maximumától szeptember 17-ig (a felvételeket a Japán Űrügynökség szolgáltatta):

Tény, hogy az utóbbi két nyáron több jég borította az Arktiszt, mint a minimumrekordot hozó 2012-es évben. Ám ez Meier szerint nem azt jelzi, hogy az Északi-sarkvidéken visszatérnének a korábbi évtizedekben tapasztalt körülmények. A 2014-es jégminimum a csökkenési trendbe illeszkedik: a Jeges-tenger jegének évtizedenként 13 százaléka olvad el.

A tengerjég kiterjedésének mérésekor azokat a tengerrészeket veszik figyelembe, amelyek legalább 15 százalékát jég borítja. A műholdas adatok mellett repülőgépes megfigyeléseket is végeznek.