Nem indítják újra a Fukusima 2-t

Vágólapra másolva!
A helyi lakosság érzelmeire való tekintettel nem indítják újra a Fukusima Kettes (Fukushima Daini) atomerőművet Japánban. Az erőmű nem szenvedett komoly sérüléseket a 2011. márciusi földrengésben és szökőárban.
Vágólapra másolva!

Noha a Fukusima Egyes (Fukushima Daiichi) erőmű két reaktora működőképes maradt a hatból, az üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) az erőmű teljes felszámolása mellett döntött.

Az egyestől tizenkét kilométerre délre fekvő négy atomreaktorral rendelkező kettes erőmű sorsáról viszont még nem született végleges döntés. Az erőművet a 2011-es földrengés, és az azt követő szökőár nem károsította lényegesen, de reaktorait leállították.

Kivételes szempontok

Japán új gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztere, Obucsi Juko most Fukusima megyében tesz látogatást. A tárcát egy hónapja vezető mininiszer azt mondta, hogy a Fukusima 2 leállításáról vagy újraindításáról ugyan nem a kormány, hanem az üzemeltető, a TEPCO dönt, a kettes erőművet azonban a helyi lakosok érzelmeire való tekintettel nem lehet az ország többi atomerőművével azonos szempontok szerint kezelni.

Obucsi Juko minisztersége egyik fő feladatának a Fukusima megyei gazdaság újraélesztését és az atomkatasztrófa következményeinek a kezelését tekinti. Japán első női gazdasági minisztere már néhány nappal hivatalba lépését követően felkereste a Fukusima Egyes atomerőművet.

Évtizedes feladat

Az 1-es erőműben három reaktorban olvadtak le a nukleáris fűtőelemek, miután a szökőár elárasztotta üzemben nem működtek a vészhelyzeti áramgenerátorok, így a reaktortartályok nem kaptak hűtést az automatikus leállítás után, ugyanis az erőművet nem készítették fel kellőképpen egy ilyen nagyságú cunamira. A vizsgálatok a válsághelyzet kezelését is kifogásolták úgy a TEPCO-nál, mind a japán kormányban.

Csernobil után ez a polgári atomenergetika legsúlyosabb balesete. A leolvadt üzemanyag maradványai, a megsérült berendezések és a hűtésre használt víz kezelése és eltávolítása, majd az erőmű leszerelése több évtizedet vesz igénybe.