Mit kell most elvégeznünk a kiskertben?

őszi kert
France, Var, Lorgues, Chateau de Berne, compulsory mention, Chef Sebastien Nouveau, the vegetable garden
Vágólapra másolva!
Még nem fagy sem éjszaka, sem hajnalban. Ilyenkor ajánlott előkészíteni a kertet az őszi-téli hidegekre, de inkább a következő tavaszra. Tippek a hétvégére.
Vágólapra másolva!

Itt az indián nyár. 21-26 fok, a levegő melegebb az ilyenkor megszokottnál, elég meleg még a talaj, és egyelőre nem ered el az eső. A jövő héten is fagymentesek maradnak az éjszakák az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Leghamarabb szerdán lehet szórványosan zápor, tehát ideálisak a viszonyok a kertészkedéshez.

Forrás: hemis.fr/Moirenc Camille

Új fák és évelő virágok

Ilyenkor érdemes ültetni és átültetni, mert a talaj elég nedves, ugyanakkor kellőképpen meleg is (talajhőmérsékleti előrejelzést itt talál). Télig még van idő arra, hogy a növények új gyökereket fejlesszenek, érdemes ezért sűrűn öntözni őket. Még az első talajmenti fagyok előtt kell például elültetni a rózsatöveket. A frissen kiültetett növények tápoldatot is kaphatnak.

Ha túlburjánzottak az évelő virágok, jó elosztani a tövüket, és szétültetni őket. Ezután jöhetnek a tavasszal virágzó hagymás növények. A virághagymákat nem hasznos nagyon mélyre, a magasságuknál kétszer-háromszor nagyobb mélységbe ültetni. A hagymákat egy-két órára be is lehet áztatni ültetés előtt. Októberben ajánlott felfrissíteni a tulipánágyásokat.

Felkészülés a fagyokra

Szintén még a talajmenti fagyok előtt ajánlott bevinni a kertből a muskátlikat, a kaktuszokat és a mediterrán dísznövényeket (például a citrusféléket).

A nem télálló hagymás virágokat – például a karvirágot, a dáliát – viszont ki kell ásni, amint hidegebbre fordul az idő, és a leveik megbarnulnak. Ha már megszikkadtak a földtől megtisztított hagymák, papírban érdemes tárolni őket hűvös, száraz helyen.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Klaus Rose

Mi a teendő a gyeppel?

Permetezzük be gyomirtóval, és kaphat komposztot, apró szarvasmarhatrágyát vagy őszi gyeptrágyát, már csak azért is, mert ha tavasztól őszig gyakran öntözték és nyírták, a fű sok tápanyagot vont ki a földből. A speciális őszi trágyakeverékben viszonylag kevés a nitrogén, de sok a kálium – az utóbbi erősíti a füvet.

Ha több éves, megtömődött talajú gyepről van szó, amely már itt-ott mohásodni-gyomosodni kezdett, akkor fontos fellazítani a talajt trágyázás előtt – ajánlja az ország legismertebb kertésze, Bálint György, azaz Bálint gazda.

A fűnyírót még nem érdemes eltenni télire, mert lassabban ugyan, de még nő a gyep. Utoljára november elején ajánlott füvet nyírni, de akkor ne vágjuk öt centiméternél rövidebbre, mert a hosszabbra hagyott fű hatékonyabban hasznosítja a napfényt, így ellenállóbb lesz akár a fagyokkal, akár a kártevőkkel szemben.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Wolfgang Kumm

Metszés és permetezés

Október közepén ajánlják megmetszeni a letermett gyümölcsfákat. Fontos alaposan megélezett metszőollót, ágvágót használni, mert a tompa szerszám roncsolja az ágat, így könnyebben bejutnak a fába a kártevők. Vastagabb ágak levágása esetén érdemes a kertészeti boltokban árusított sebkezelőt használni.

A gyümölcsfákat még a fagyok beállta előtt ajánlott gombaölővel permetezni. Bálint György szerint erre a leghatékonyabb (és egyben legolcsóbb szer) a 2 százalékos koncentrációjú bordói lé, vagyis a rézgálic mésztejjel kevert vizes oldata.

Teendők a veteményesben

Ilyenkor már kiürültek az ágyások, ezért ajánlott felásni a már meglehetősen összetömörödött, kötött talajt. Nem könnyű munka, mert minél mélyebben érdemes felásni, hogy a föld jobban tárolja a csapadékot, és arra kelle törekedni, hogy minél kevesebb gyom maradjon benne. Az ágyást nem muszáj elegyengetni, mert a rögök a fagyok miatt úgyis szétesnek. Nem árt felásni az epres ágyásokat is. Mindennek az az előnye, hogy tavasszal jóval könnyebb lesz előkészíteni a veteményest.

Megéri egész ősszel rendszeresen takarítani a kertet: levágni minden elnyílt virágot, összeszedni a letört ágakat, összeseperni a lehullott leveleket. A lombtalanítás azért hasznos, mert a sövényre hullott falevelek alatt a bokor korhadásnak indulhat, a gyepen barna, száraz foltok támadnak, és a fű mohásodni kezd. Amit csak lehet, komposztáljon, mert van esély rá, hogy késő tavasszal friss humusszal ültetheti ki a virágokat, zöldségféléket.