Túlterhelés miatt áll a kazán- és a hűtőcserés pályázat

Vágólapra másolva!
Ennyi derült ki kedd óta, mikor a pályázatot felfüggesztették.
Vágólapra másolva!

Részben már működnek a kazáncserés és a hűtőgépcserés pályázatok honlapjai. A szájtokon azonban csak egy-egy nyitóoldal érhető el, amelyekre kattintva ugyanaz a szöveg fogadja a támogatás iránt érdeklődőket.

Az energiahatékonysági pályázatok informatikai rendszere a túlterheltségből adódó technikai okok miatt nem üzemel – írja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleménye. A minisztérium „folyamatos egyeztetéseket folytat a probléma megoldása érdekében”, addig is a pályázók türelmét kérik. Arról nincs hír, hogy mikor indulnak újra a pályázatok.

A technikai hiba miatt senki sem maradhat le a pályázatról – közli az NFM, mert szükség esetén kitolják a jelentkezési határidőt. Az eddig hűtőgépcserére, illetve fűtéskorszerűsítésre beérkezett pályázatok érvényesek. A honlapokról le lehet tölteni a pályázati útmutatókat, és regisztrálni is lehet. Az oldalak számlálói szerint a hűtőcsere iránt 18984-en, a fűtéskorszerűsítés iránt 7138-an érdeklődtek szerda kora délután.

Elindult, és máris leállt

A NFM Otthon Melege Program címmel indított hármas pályázatot azért, hogy csökkenjen a lakások energiafogyasztása. Hűtő- és fagyasztócserére 25-35 ezer forintot, fűtéskorszerűsítésre a beruházás 40 százalékát, de maximum 650 ezer forintot lehet kapni. A harmadik pályázatban ajtó- és ablakcserére lehet támogatást kérni; a három pályázatban összesen 2,72 milliárd forintot osztanak ki. Az elsőre hétfőtől, a másodikra elvileg keddtől lehetett volna benyújtani a kérelmeket, azonban a rendszert kedden bizonytalan időre felfüggesztették.