Vágólapra másolva!
Több évvel később tudják csak kiemelni és elszállítani a leolvadt vagy elhasznált fűtőelemeket a fukusimai atomerőműben.
Vágólapra másolva!

Hogyan fognak hozzá a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai erőmű lebontásához? Előbb az egyes reaktorblokk pihentetőmedencéjéből emelik ki a használt fűtőelemrudakat. A művelet azonban az eredeti menetrendhez képest kétéves késéssel, csak 2019-ben kezdődhet meg – jelentette csütörtökön a japán média.

Késések

A komolyabb feladat azoknak a megsérült fűtőelemrudaknak az eltávolítása lesz, amelyek a vészhelyzeti hűtés kiesése miatt megolvadtak, és átégették a reaktortartályt. Itt ötéves késésre lehet számítani, és a munkálatok csak 2025-ben kezdődhetnek meg. A késést a feladat bonyolultságával és időigényességével magyarázza a fukusimai erőművet üzemeltető áramszolgáltató vállalat, a Tepco.

Még egy emberöltő

Jelenleg a Tepco szakemberei a négyes blokk pihentetőmedencéjében lévő fűtőelemek kiemelésén dolgoznak. Ebben a reaktorblokkban hidrogénrobbanás történt négy nappal a földrengés után 2011. március 15-én, amely erősen megrongálta az épületet, és félő, hogy egy újabb, erős földrengés esetén összeroskadna.

Ezért az ott tárolt fűtőelemek eltávolítását tartják a legfontosabb feladatnak, és a munka várhatóan az év végéig be is fejeződik. Az erőmű teljes lebontása valószínűleg huszonöt-harminc évig is eltart. Itt olvashat részletesen arról, hogy miért kerül mindez ilyen hosszú időbe.