Vágólapra másolva!
Az ember környezetpusztításának szomorú szimbólumaként tartják számon izraeli kutatók azt a kétfejű szalamandra ebihalat, amelyet a napokban fedeztek fel.
Vágólapra másolva!

Leon Blaustein ökológus professzor, az izraeli Haifai Egyetem kutatója és munkatársai csak találgatni tudnak, mi is okozta a közel keleti foltos szalamandra (Salamandra infraimmaculata) ebihal kétfejűségét. Korábban már figyeltek meg hasonló deformitásokat, amelyek elsősorban a végtagokat érintették, kétfejű szalamandrákba azonban csak nagyon ritkán futottak eddig. A torzszülöttség oka egyelőre nem ismert, de elméletek már vannak: szóba került többek között a természetes vizek szennyezettsége, a környezet sugárzásszintjében bekövetkező változás és az alacsony populációszám miatti belterjesség. A közel keleti foltos szalamandra Izraelben mérsékelten veszélyeztetett fajnak számít.

A kutatók szerint a szalamandrafélék indikátor fajoknak tekinthetők, ugyanis rendkívül érzékenyek a különböző szennyezésekre és a környezeti változásokra. A kétfejű példányról videó is készült.