Lassan végük az óriáspandáknak. Miért?

óriáspanda, Hármas pandaikrek születtek Kínában, pandamama
Vágólapra másolva!
Alig 1600-3000 óriáspanda él még szabadon Kínában. Élőhelyük 2070-ig megfeleződhet, de akár a jelenleginek az egynegyedére is lecsökkenhet a klímaváltozás miatt.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem lesz más megoldás a vadon élő óriáspandák megóvására az átköltöztetésen kívül. Ez a lényege annak a vizsgálatnak, amelyet a New Jersey-i Rutgers Egyetem munkatársai végeztek arról, hogyan befolyásolja a klímaváltozás három kínai tartomány, Kanszu, Sanhszi és Szecsuan hegyvidékét, az óriáspandák élőhelyét.

Nehézségek

Az óriáspandák válogatós természetükről, jórészt csak bambuszból álló étrendjükről, túlnyomóan magányos életmódjukról és nehézkes szexuális életükről ismertek: a hímek évente hat hónapon át, a nőstények mindössze 24-72 órán át szaporodásképesek, és ez utóbbi kizárólag február elejétől május végéig fordulhat elő. Vadon élő populációjuk lecsökkent, így az állomány genetikai változatossága is csekély, élőhelyüket pedig új autóutak szabdalják még kisebb részekre.

Fogságban 239 panda él Kínában, 49 példány pedig Kínán kívül Forrás: AFP/Chimelong Group

Melegük lesz a pandáknak

Ming Xu, a Rutgers Egyetem munkatársa és kollégáinak elemzéséből az derül ki, hogy a fentiek mellett a klímaváltozás is jelentősen csökkenti az óriáspandák túlélési esélyeit. Vizsgálatukban a legoptimistább számítást vették figyelembe, vagyis azt, hogy 2100-ig az átlaghőmérséklet mindössze 1 Celsius-fokkal emelkedik a Földön.

Egy ilyen mérsékelt felmelegedés is olyan mértékű klímaváltozást okoz a szóban forgó hegyvidéken, amely miatt a pandák jelenlegi élőhelyének 53-71 százaléka alkalmatlanná válik a veszélyeztetett emlős számára 2070-ig. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kedvezőtlen folyamatok miatt az egyes pandacsoportok még inkább elszigetelődnek egymást. Így például az a huszonkilenc panda, amelyik a délnyugat-kínai Dahsziang-hegységben él, teljesen elvágódik az állomány többi részéről, így valószínűleg lassan kihal.

Jelenleg 5900 négyzetkilométeren élnek vadon óriáspandák. A sűrűen erdős szubtrópusi hegyvidéket kedvelik; nyáron 2700-4000 méter magasságig felhúzódik, télen akár 800 méteres magasságban is előfordul.

Átköltöztetés

Pozitív fejlemény, hogy a jelenlegi élőhelyek északi része kellemesebben lakhatóvá válik az óriáspanda számára, főleg, ha bambuszt ültetnek a vidékre. Xu és munkatársai emellett arra hívják fel a figyelmet, hogy egyre valószínűbb, hogy az állatok védelmében nem lesz más megoldás, mind az élőhely délnyugati részéből északnyugatra telepíteni át a pandákat. A kutatást bemutató tanulmány a Biological Conservation szaklapban jelent meg.