Visszatelepítik az ősidőkben kihalt vadlovat Csehországba

Exmoor póni, vadlóhoz hasonlító póni, visszatelepítés, Csehország
Régészeti jelenetek azt bizonyítják, Közép-Európában a neolitikum időszakáig (Kr. e. 4700-3700) jelen volt a vadló (Equus ferus). A fotón egy Exmoor póni
Vágólapra másolva!
Tizennégy vadlovat szállítanak Nagy-Britanniából Csehországba szerdán. Az állatokat egy volt katonai körzetben engedik a szabad természetbe Prágától északkeletre.
Vágólapra másolva!

A vadlovak a régmúltban a csehországi állatvilág részét képezték, de az idők folyamán az emberek gyakorlatilag egész Európában kipusztították őket. A Nagy-Britanniából érkező Exmoor pónikat Milovicében engedik szabadjára. A szívós, erős pónik nagyon hasonlítanak a kihalt vadlovakhoz, már az 1086-os Ítéletnapi könyvben, az angliai birtokokról és lakosságról szóló összeírásban is szerepelnek.

A több mint százötven hektáros Milovice egykoron katonai körzet volt, a hetvenes és a nyolcvanas években a Csehszlovákiában állomásozó szovjet hadsereg használta. Az ötvenes évek elejétől a kilencvenes évek elejéig a civilek elől jórészt elzárt területnek számított, ezért az ottani állatvilágot és növényzetet csak a katonák gyakorlatozásai zavarták.

Régészeti jelenetek azt bizonyítják, Közép-Európában a neolitikum időszakáig (Kr. e. 4700-3700) jelen volt a vadló (Equus ferus). A fotón egy Exmoor póni Forrás: Ceská krajina

Nem csak a vadló fontos

A területen rendkívül gazdag az állat- és növényvilág. A cseh állam ezt a gazdagságot szeretné megőrizni, illetve továbbfejleszteni.

A nagyszabású tervek keretében most megpróbálják megmenteni mindazt, ami menthető. Külön projekt készült a térségben található ritka lepkefajok megmentésére, s egy másik projekt keretében először vadlovakat, majd később más, korábban itt élő állatokat is, például bölényeket, telepítenek a térségbe – mutatta be a terveket Dalibor Dostál, a Ceská krajina (Cseh táj) nevű nemkormányzati szervezet képviselője.

Negyven hektár legelőt kapnak

A vadlovakat egy hónapig egy kéthektáros zárt kertben fogják tartani. Miután akklimatizálódtak, kiengedik őket egy negyvenhektáros legelős területre.

„Azzal számolunk, hogy az első hónapokban a kis ménben kialakulnak a szociális kapcsolatok. Miután megszületnek és megerősödnek a csikók, kancát is kap a mén” – mondta Dostál hollandiai tapasztalatokra hivatkozva. „Hollandiában ez a módszer bevált, reméljük, hogy nálunk is működni fog.”

Megéri

A cseh tudományos akadémiával és egyetemi intézetekkel közösen megvalósuló projekt költségei több mint kétmillió koronára rúgnak (az összeg 22,45 millió forintnak felel meg). Egy részét az uniós alapokból biztosították, míg a másik részt a közép-csehországi régió, Milovice városa és támogatók adták össze. Dostál szerint „a vadlovak visszahonosítása a csehországi természetvédelem egyik legjelentősebb vállalkozása”.