Ezért lesz ennyire mozgalmas idő a hétvégén

pápa hó
Vágólapra másolva!
Jönnek-mennek a ciklonok péntektől vasárnap estig, de a jövő hét elején már nyugodtabb lesz az időjárás, és a nap is kisüt.
Vágólapra másolva!

Hatalmas ciklon kavarog Nyugat-Európa felett. A peremén egy másik ciklon is kialakult, és ez vonul át pénteken az egész Kárpát-medencén. A ciklon miatt sokfelé kell sok esőre számítani, majd kora délutántól a Dunántúlon ismét egyre több helyen vált át az eső havazásba.

A sok csapadékot hozó ciklon szombatra elhagyja a Kárpát-medencét. Egyre inkább csak Magyarország keleti részén valószínű havas eső és havazás az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elemzése szerint.

Előrejelzési térkép péntek 19 órára (18 óra koordinált világidő szerint) a felhőzetről és a légnyomásról. Az A betű alacsony légnyomást, azaz ciklont jelöl Forrás: OMSZ

Rövid szünet

Az időjárás nem lesz nyugodtabb a ciklon elvonultával sem. A Földközi-tenger felett ugyanis egy újabb ciklon alakul ki, amely északkelet felé mozdul el, és vasárnap eléri a Kárpát-medencét.

A mediterrán ciklon miatt vasárnap ismét egyre felhősebb lesz az ég. Az újabb csapadék délnyugat felől érkezik. Az ország nyugati és északi részén havazás valószínű, míg másutt havas eső és eső, áll az OMSZ előrejelzésében.

Felhőzet és légnyomás vasárnapra virradóan 1 órakor (előrejelzés) Forrás: OMSZ

Kisüt a nap

Ez az újabb ciklon is gyorsan átvonul az ország felett. A jövő hét elején már magas légnyomás alakítja az időjárást. Az ilyen anticiklonok rendszerint eseménytelen időjárást eredményeznek. Hétfőn-kedden már nem kell számítani sem havazásra, sem esőre. Változóan felhős lesz az ég, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Felhőzet és légnyomás hétfőre virradóan 1 órakor (előrejelzés). A ciklonok már messze esnek Magyarországtól Forrás: OMSZ