Megdőlt a hórekord Bostonban

hóvihar, havazás, hó, hólapátolás, Massachusetts, Boston,Boston Nor'easter 2015, Juno ciklon
BOSTON, MA - JANUARY 28: Workers continue snow removal efforts in the Back Bay neighborhood the day after Winter Storm Juno, on January 28, 2015 in Boston, Massachusetts. The storm brought 24.4 inches of snow to Boston, and up to 36 inches in other parts of Massachusetts. Kayana Szymczak/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy hét leforgása alatt másodszor borította be az észak-amerikai nagyvárost a hó. Úgy tűnik, az USA keleti partvidékén egész februárban hidegebb lesz az ilyenkor megszokottnál.
Vágólapra másolva!

Utoljára majdnem egy évtizede, 1996 telén volt ilyen vastag hó Bostonban. Akkor 79,2 centiméter havat mértek, február 2-án viszont 86,8 centimétert. A szűnni nem akaró hóvihar miatt valószínűleg megdől a város leghavasabb hetének rekordja is.

Marty Walsh polgármester bejelentette, hogy a hóhelyzet miatt keddről szerdára halasztatta el a Super Bowl-győztes bostoni csapat, a New England Patriots tiszteletére megrendezendő parádét.

Hólapátolás Bostonban a Juno viharciklon elvonulása után Forrás: AFP/Kayana Szymczak

Az ítéletidő miatt elakadt az esküdtek kiválasztása a csecsen származású Dzsohar Carnajev peréhez, akit azzal vádolnak, hogy 2013-ban a bátyjával együtt bombamerényletet követett el a bostoni maratoni befutójánál.

Chicago, Boston és New York térségében hétfőn 2900 repülőjáratot töröltek. Közben hétfő estére hatra emelkedett a viharral kapcsolatba hozható halálesetek száma.

Lehűlés a téli vihar után

New Yorkban 15, Vermont, New Hampshire, Maine, Rhode Island és Connecticut egyes területein pedig újabb 30 centiméter friss hóra számítanak – olyan helyeken is, ahol a múlt héten 90 centiméter hó hullott.

A hóvihar már elhagyta Chicago O'Hare repülőterét, ahol hétfőn 48 centiméteres havat mértek. A nagyvárosban levő Cook megyei börtön 9 ezer rabja nem fogadhat látogatókat, mert a büntetés-végrehajtási intézmény alkalmazottjainak 36 százaléka nem tudott eljutni a munkahelyére.

Boston Back Bay negyede a havazás után Forrás: AFP/Kayana Szymczak

Távolabbi kilátások

Az előrejelzés szerint a téli viharzóna elvonulása után erős lehűlés várható. A hosszú távú prognózisok szerint februárban az átlagosnál melegebb lesz az idő az USA Csendes-óceáni partvidékén és a nyugati államokban, míg az atlanti parton az átlagosnál hidegebb. A New York-iak és a bostoniak tehát nem számíthatnak arra, hogy a hó hamarosan elolvad:

Várhatóan hogyan alakul az időjárás februárban az USA-ban? A Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) Klímaelőrejelző Központja szerint az a valószínű, hogy nyugaton folytatódik a megszokottnál melegebb, keleten a hűvösebb idő Forrás: NOAA