Becsapta a meteorológusokat a hétvégi havazás

Modena, 2015. február 6.
Hóesésben készít szelfit magáról egy turista az észak-olaszországi Modenában 2015. február 6-án. (MTI/EPA/Elisabeta Baracchi)
Modena, 2015. február 6. Hóesésben készít szelfit magáról egy turista az észak-olaszországi Modenában 2015. február 6-án. (MTI/EPA/Elisabeta Baracchi)
Vágólapra másolva!
Sok-sok hó, szinte az egész országban – ezt jelezték előre csütörtöktől szombatig a számítógépes előrejelzések. Végül több esőt, havas esőt és havat csak a Dunántúl és az Alföld déli része kap. Mi történt?
Vágólapra másolva!

A hét elején még úgy tűnt, hogy február 5. és 7. között jó sok csapadékot kapunk a nyakunkba, Sőt a számítógépes modellszámítások szerint az sem volt kizárt, hogy a Dunántúlon rendkívüli havazás lesz ezekben a napokban.

A meteorológusok ennek ellenére óvatosan nyilatkoztak a hétvégére várható időjárásról, és nem mondtak konkrét számokat arról, hogy hány centi hóra kell számítani. Mint mostanra kiderült, indokolt volt az óvatosság – derül ki abból az elemzésből, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) közölt.

Modena, 2015. február 6. Hóesésben készít szelfit magáról egy turista az észak-olaszországi Modenában 2015. február 6-án. (MTI/EPA/Elisabeta Baracchi) Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi

A meteorológusok egy földközi-tengeri ciklontól várták a sok esőt, havas esőt és havazást. A ciklon ki is alakult Olaszország fölött. A ciklonban alacsony nyomású levegő kavarog, ezért A betűvel szokás jelölni. A műholdképen szépen látszik is a ciklon, középpontja Szardínia fölött volt csütörtök este:

A ciklon egy infravörös műholdképen csütörtök este Forrás: OMSZ

Lenyomta a ciklont

A következő négy térképen az látszik, hogy hétfőtől csütörtökig apró, de fontos változás történt Európa időjárásában. A folyamatosan futtatott számítógépes előrejelzésekből a látszott, hogy egyre erősebb az anticiklon Nagy-Britannia fölött:

A péntek estére várt időjárási helyzet Európában az újabb és újabb előrejelzési modellfuttatások szerint. Barna szín jelzi az anticiklon száraz levegőjét, kék a ciklon nedves levegőjét. A kettő közötti határvonal egyre délebbre húzódik Forrás: OMSZ

Ez azért fontos, mert az ilyen hatalmas anticiklont többnyire száraz levegő tölti ki, nagy légnyomáson. Az anticiklon emiatt általában csendes, eseménytelen időjárást okoz, télen ilyenkor alakulnak ki a tartós, kemény fagyok, vagy a sűrű, nagy ködök. A ciklonok viszont igen nagy mennyiségben szállítják a nedves levegőt. Ezért ha jön a ciklon, változik az időjárás, elered az eső, elkezd hullni a hó.

Délen esik le a nagyja

A hétvégén tehát azért marad el az országos havazás Magyarországon, mert megerősödött az anticiklon Nagy-Britannia fölött, csökkentve a mediterrán ciklon befolyását. A hó nagy része ezért Észak-Olaszországban, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában zúdul le. Egyes helyeken akár fél méter hó is lehet szombat reggelig.

Ennyi csapadék várható pénteken (az térkép az Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központ, az ECMWF modellje alapján készült) Forrás: OMSZ
Szombat dél körül már sütni fog a nap, ezt mutatja a felhőelőrejelzési térkép Forrás: OMSZ

Így aztán Magyarországon Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében kell öt-tíz centinél több hóra számítani szombat reggelig. 10-15 centinél több friss hó Somogy és Zala megye déli határán hullhat, mert végül ezeket a vidékeket éri el a ciklon nedves levegője. Szombatra már fokozatosan csökken a ciklon hatása, és szombat dél körül országszerte kisüt a nap.

A történtekhez azt fűzik hozzá az OMSZ honlapján, hogy a mediterrán ciklonok mozgását mindig nagyon nehéz előre jelezni. Ha a ciklon pályája, alakja alig száz-kétszáz kilométerrel módosul, máris teljesen felborítja azt a forgatókönyvet, amire a meteorológusok előzetesen számítottak.

Modena, 2015. február 6: busz araszol a hóesésben Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi