Szemétlerakóvá válhat az ausztráliai Nagy-korallzátony

nagy korallzátony Ausztrália
Vágólapra másolva!
Szemétlerakóvá válhat a Nagy-korallzátony, ha az ausztrál kormány nem tiltja be teljesen az UNESCO világörökségi listáján szereplő tengeri természetvédelmi terület kotrásakor keletkezett hulladék lerakását – figyelmeztetett hétfőn jelentésében a Természetvédelmi Világalap.
Vágólapra másolva!

Ha nem történik semmi, a Nagy-korallzátony "szemétlerakó hellyé és tengeri gyorsforgalmi úttá válhat" a civil szervezet szerint. Ausztrália januárban rendelte el a kotrási hulladék lerakásának tilalmát a korallzátony magterületén (Great Barrier Reef Marine Park) Az intézkedéssel azt kívánta elkerülni, hogy a Nagy-korallzátony felkerüljön a veszélyeztetett világörökségi színhelyek listájára.

Környezetvédők szerint a tiltás nem érint elegendően nagy területet, így a hulladék lerakása még így is veszélyezteti a világrökségi helyszínt. A jelentés szerint a kikötőknek a Nagy-korallzátony övezetében történő terjeszkedése szintén veszélyezteti a helyszín természeti szépségét.

A Nagy-korallzátony Ausztrália északkeleti partjainál Forrás: AFP/Sarah Lai

A WWF számításai szerint a tervezett kikötőbővítések révén a térség kikötőinek szénszállító kapacitása a jelenlegi éves 267 millió tonnáról 637 millió tonnára nőne, ami megközelítené a világ legnagyobb kikötője, Sanghaj befogadóképességét. A szervezet szerint erre a bővítésre amúgy sincsen szükség, mert kikötők kapacitása többnyire így is kihasználatlan.

Az UNESCO február 1-jét szabta meg határidőként az ausztrál kormány számára, hogy dolgozzon ki intézkedéseket a Nagy-korallzátony védelmére, ellenkező esetben felveszi a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

Ausztrália állítja, hogy tanúbizonyságot adott az UNESCO-nak eltökéltségéről azzal, hogy tíz évre betiltotta a legfontosabb kikötőkön kívüli újabb övezetekben a kotrást. "Tudjuk, hogy veszélyek leselkednek a korallzátonyra, de jelentős haladást értünk el. Fontos bizonyítékok vannak arra, hogy az erőfeszítéseink nem jelentéktelenek" – mondta a múlt héten Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter.