Javult a levegő minősége az Iszlám Állam megjelenésével

20141124
Aleppó november 24-én. Két milliós lakosságával Damaszkusz után az Szíria második legnépesebb városa. A világ legrégebb óta lakott települései közé tartozik, már az ókorban rendkívül jelentős városnak számított
Vágólapra másolva!
Jelentős mértékben csökkent a légszennyezettség a Közel-Keleten az elmúlt öt évben – állítja egy új tanulmány. A kutatók szerint az okok főként a 2011 óta zajló politikai zűrzavarra és katonai konfliktusokra vezethetők vissza.
Vágólapra másolva!

A szakértők elmondták, hogy a Szíriához és Irakhoz hasonló országokban a légszennyező anyagok szintje drámai mértékben visszaesett – írta a BBC.

2004 óta a NASA Aura műholdjára szerelt Ozone Monitoring Instrument nevű műszer segítségével a tudósok nagy pontossággal képesek nyomon követni a légköri szennyezőanyagokat. A Science Advances folyóiratban megjelent kutatás az űreszköz által gyűjtött adatokat dolgozta fel, így a szakemberek pontos képet kaphattak arról, hogyan befolyásolták a szennyezőanyagok jelenlétét

a Közel-Kelet gazdasági, társadalmi, politikai történései és katonai konfliktusai

az elmúlt évtizedben (egészen pontosan 2005 és 2014 között).

Elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó nitrogén-oxidok (NOx) szintjét vizsgálták.

Damaszkuszban javult, Libanonban romlott a helyzet

A közel-keleti országok gazdasága 2005 és 2010 között jelentős növekedésnek indult, ezzel párhuzamosan pedig egyre szennyezettebbé vált a levegő. A folyamat a 2011-es polgárháború kirobbanásakor változott meg. Emberek tömegei keltek útra, hogy elmeneküljenek a fegyveres konfliktus elől.

Ennek hatására a nitrogén-dioxid szintjében Damaszkusz és Aleppó környékén erős, 40-50 százalékos visszaesés következett be.

Aleppó november 24-én. Két milliós lakosságával Damaszkusz után az Szíria második legnépesebb városa. A világ legrégebb óta lakott települései közé tartozik, már az ókorban rendkívül jelentős városnak számított Forrás: AFP/Baraa Al-Halabi

Ezzel szemben Libanon térségében ugyanezeknek a szennyezőanyagoknak a jelenléte 20-30 százalékkal növekedett, ami a tudósok szerint az egyre növekvő menekültáradatra vezethető vissza. A folyamat már csak azért is volt meglepő, mert Libanonban ebben az időszakban erős gazdasági visszaesést lehetett tapasztalni.

„Látjuk, hogy hova mennek az emberek Szíriából; Észak-Jordániában a menekülttáborok száma növekszik, de Tripolit és Bejrútot is egyre többen célozzák meg.

– mondta dr. Jos Lelieveld, a Max Planck Kémiai Kutatóintézet kutatója, az új tanulmány vezető szerzője.

Az Iszlám Állam bizarr levegőjavító hatása

Nem csupán a háborús helyzetre vezethető vissza a szennyezőanyagok kibocsátásnak változása. Többek között a gazdasági recesszió és a környezetvédelmi intézkedések miatt javulás követezett be Görögország, Szaúd-Arábia és Izrael levegőjének minőségében.

Érdekesség, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet felemelkedésének hatása is megjelenik a légszennyezettség változásában.

„Míg a főként síita, Bagdadtól délre fekvő Kerbela város térségében a levegő szennyezése tovább nő, addig az Iszlám Állam által uralt, Bagdadtól északnyugatra található területeken ezzel ellentétes folyamatok tapasztalhatók” – mondta Lelieveld.

Palmyrai szobrokat törnek össze az ISIS katonái Forrás: ISIS

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a technológiával nehéz teljes képet alkotni a környezet állapotáról. Könnyen lehet például, hogy ugyan csökkent a nitrogén-oxidok szintje a levegőben, de ezzel párhuzamosan károsabb és olcsóbb üzemanyagokra tértek át az emberek.