Malajziában kihalt a szumátrai orrszarvú

szumátrai orrszarvú
A szumátrai orrszarvú csupán kilenc példánya él fogságban, alig száz szabadon
Vágólapra másolva!
2007 óta nem láttak Malajziában vadon élő szumátrai orrszarvút – a kutatók most már hivatalosan is kijelentették, hogy a kihalás szélén álló állatból már egy sem él az országban.
Vágólapra másolva!

A szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) súlyosan veszélyeztetett állatfaj, mára mindössze nagyjából száz példány él az egész világon belőle. Kutatók most hivatalosan is kbeelentették, hogy Malajziában valószínűleg már egyetlen egyed sem található meg vadon, hiszen

az országban 2007 óta nem jelentették, hogy láttak volna akár egyetlen példányt is a szabadban.

Egységes stratégiára van szükség

A Koppenhágai Egyetem kutatói most azt vizsgálták, hogy milyen azonnali intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a faj megmeneküljön a végleges kihalástól – véleményük szerint egységes, országhatárokon átívelő stratégiát kell meghatározni a védelmükre. Ez az intézkedéseken túl egységes vizsgálatokat, valamint egységes megfigyelési szisztémát is jelent.

Fogságban csak kilenc egyed él

Indonéziában kevesebb, mint száz példány él, ezen kívül összesen kilenc egyed található fogságban Malajziában, Indonéziában és az Egyesült Államokban.

A szumátrai orrszarvú csupán kilenc példánya él fogságban, és alig száz szabadon Forrás: Wikimedia Commons

„Fontos, hogy ezeket az állatokat egy metapopulációként kezeljük, ami egységes projektet jelent az országhatárokon belül és kívül is annak érdekében, hogy maximalizálhassuk a születési rátát” – írta le sajtóközleményében Rasmus Gren Havmøller, az egyetem egyik kutatója.

Hatástalanok voltak az eddigi próbálkozások

Havmøller és kollégái az Oryx -The International Journal of Conservation tudományos folyóiratban publikálták kutatási eredményeiket, amelyek végkövetkeztetése, hogy

az elmúlt évtizedek természetvédelmi próbálkozásai hatástalannak bizonyultak a szumátrai orrszarvúval kapcsolatban.

A populáció minden évtizedben a megelőző felére redukálódott, egészen az 1990-es évek elejéig.

Intenzív irányítási zónákra van szükség

Havmøller szerint intenzív irányítási zónák létrehozása lehet a megoldás a populáció megmentésére. Bár a tervet már 2013-ban benyújtották, egyelőre még semmi sem valósult meg belőle. A projekt fő célja, hogy a mértéktelen orvvadászatot visszaszorítsa, ez jelenti ugyanis a legnagyobb fenyegetést a szumátrai orrszarvúra. Ezek a zónák arra is jók lehetnek, hogy minél több példányt tereljenek egy helyre, így növelve az utódnemzési lehetőségeiket.