Teljesen átalakítja a poszméheket a klímaváltozás

A virágzó cseresznyefáról gyűjti a mézet egy posztméh Moszkvában.
Vágólapra másolva!
Átalakítja egyes amerikai poszméhfajok testét a klímaváltozás és az evolúció egy tanulmány szerint: a sziklás-hegységbeli állatoknak sokkal rövidebb lett a nyelvük már négy év alatt.
Vágólapra másolva!

A Sziklás-hegység két poszméhfajának körülbelül egynegyedével rövidebb lett a nyelve ahhoz képest, amilyen negyven évvel ezelőtt volt, mivel a globális felmelegedés megváltoztatta a vadvirágokat, ahonnan a rovarok táplálkoznak - állapította meg a Science tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmány.

A virágzó cseresznyefáról gyűjti a mézet egy posztméh Moszkvában Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Mintha derékig érne a nyelvünk

Az egyik faj egyedeinek a nyelve régen olyan hosszú volt, mint a méh testének fele. Embernél ez olyan lenne, mintha derékig érne a kilógó nyelv. Csökkent azonban azoknak a virágoknak a száma, amelyekből

hosszú nyelv nélkül nem tudtak volna táplálkozni a méhek,

így szükségtelenné vált az extrém méret. A hosszú nyelv tartása több energiát fogyaszt, ezért az evolúcióval csökkent a mérete. Így többféle vadvirág porából tudnak táplálkozni - mondta Nicole Miller-Struttmann, a New York-i Állami Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Szokatlan kutatás

A biológusok eddig azt kísérték figyelemmel, hogyan módosítja a globális felmelegedés a növények és állatok fejlődését, vándorlását és egyéb szokásait, ebben a kutatásban az a szokatlan, hogy a méhek testfelépítésének változásával foglalkozik - hangsúlyozta Candace Galen, a Missouri Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője. "A klímaváltozás mértékét jól mutatja, hogy már az élő szervezetek evolúciójára is hatással van. Az evolúciós alkalmazkodás csodálatos példáját találtuk meg" - tette hozzá Galen.

Hanyatlik az egykor domináns posztméh

A kutatócsoport a Sziklás-hegység három elszigetelt csúcsának poszméheit tanulmányozta, ezek voltak hajdan a környék domináns fajai. Ma már nem ez a helyzet, a két poszméhfaj egyike a környék összes méhének felét tette ki egykor, ma már csak 20 százalékát - mondta Miller-Struttmann. A csökkenést a hegyek magassága miatt nem idézhették elő rovarirtók vagy kórokozók, más lehetett a gond.

Összevetették a mai méheket a negyven évvel ezelőttiekkel, és megállapították, hogy nyelvük drámaian megrövidült.

Jól látható a klímaváltozás

A terület hőmérséklete az 1960-as évek óta 3,6 fokkal nőtt, megváltozott a virágok mennyisége és faji összetétele - írták a tanulmányban. Először úgy vélték, a virágok evolúciója együtt zajlik a méhekével, hiszen ez gyakran történik a természetben, ha hosszú periódusokat vesznek figyelembe.

Gyors a méhek evolúciója

Miller-Struttmann szerint azonban nem ez megy végbe. "A méhek evolúciója igen gyors, ám a virágoknál nem ilyen rózsás a helyzet. "A hosszú nyelvű poszméhek nélkül egyes vadvirágok száma csökkenni fog. A rövid nyelvű méhek gyakran csalnak, lyukat harapnak a virágba, és ez nem segíti a növény szaporodását" - magyarázta a kutató.