Előtte-utána: így kerülnek víz alá a városaink

Klímaváltozás, globális felmelegedés, London
Így fog festeni London, ha nem teszünk semmit
Vágólapra másolva!
Ha nem teszünk semmit a globális felmelegedés mérséklése érdekében, 2100-ra 4,5 Celsius-fokkal nőhet az éves átlaghőmérséklet – ez pedig súlyos katasztrófákhoz vezethet, többek között ahhoz, hogy a legnagyobb városaink jelentős része víz alá kerülhet. A Climate Central animációi jól mutatják, mi vár ránk, ha tétlenül nézzük a kibontakozó tragédiát.
Vágólapra másolva!

November 30. és december 11. között Párizson a világ szeme – itt rendezik meg ugyanis a COP21 klímakonferenciát, amelyen az éves globális hőmérséklet-emelkedés lesz az egyik fő téma, hiszen ez a legsürgetőbb probléma, amelyre megoldást kell találni.

Csökkenteni kell az éves emelkedést

A Climate Central grafikusai készítettek néhány képet arról, hogyan fognak festeni a világ nagyvárosai, ha a jelenlegi átlaghőmérséklet-növekedés így fog folytatódni, és nem teszünk semmit, hogy csökkentsük a mértékét.

A még reális, elérhető megoldás az emelkedés 2 Celsius-fokra való csökkentése lenne, de még ehhez is olyan egységes és összefogó terv kellene, amelyet nagyon nehéz lesz összehozni a konferencián.

Még a 2 Celsius-fok is túl sok

A kiadott képeken az látszik, hogy a legújabb kutatások alapján mennyivel fog növekedni a tengerszint, és ez milyen hatással lesz az alacsonyabban fekvő nagyvárosainkra.

Azt azonban hozzá kell tenni, hogy még a 2 Celsius-fokos emelkedés esetében is számottevő tengerszint-emelkedésre számíthatunk, de a különbség természetesen ég és föld ahhoz a katasztrófához képest, ami 4,5 fokos hőmérséklet emelkedésnél köszöntene ránk.