Az űrből is jól látszik Peking szennyezettsége

légszennyezés, Peking, füstköd
A NASA Earth Observatory által 2015. december 1-jén közreadott, az amerikai Suomi NPP meterológiai műhold által készített színhű felvételen a Föld kelet-ázsiai térsége feletti légkörben alacsony felhőzet látható november 30-án, továbbá kiterjedt ködfoltok légszennyezést jelző szürkés és sárgás elszíneződésekkel. Pekingben ezen a napon a füstköd miatt a második legmagasabb fokozatú, a narancs színű riasztást rendelték el
Vágólapra másolva!
A földről különösen ijesztő, és még a világűrből is látszik az a szmogmennyiség, ami Pekinget gyakorlatilag élhetetlenné tette ma délelőttre. 
Vágólapra másolva!

Azért azt már lehet sejteni, hogy nagy a baj, ha a világűrből is látszik egy város vagy terület légszennyezettsége – ez a helyzet most például Pekingben, ahol extrém mennyiségű szmog gyülemlett fel az utcákon ma reggelre. A kínai fővárost egész nap esti sötétségbe burkolta az áttetsző, sötét szmog, az utcafronton az üzletek világítására is szükség volt a tájékozódáshoz.

A sűrű szmog miatt védőmaszkot visel egy férfi Pekingben Forrás: MTI/AP/Andy Wong

Az iskolák bezártak

A főváros iskoláiban megtiltották a kültéri foglalkozásokat, helyenként be sem kellett menniük a diákoknak, volt ahol az internet segítségével online foglalkozásokat tartottak. A lakosságot óvintézkedésekre szólították fel, azt tanácsolták, aki csak teheti, maradjon zárt térben, odakint pedig az emberek viseljenek arcmaszkot.

Nagy a baj a levegőben

A népszerű mobiltelefonos alkalmazásoknak köszönhetően a pekingiek több forrásból is értesülhetnek a levegő aktuális állapotáról, s eszerint

hétfőn este és kedden napközben a levegőminőségi index sok helyütt 600 és 900 között mozgott.

Az egy köbméter levegőben mért apró porszemcsék (PM2,5) koncentrációját kifejező mutatók szerint Peking több pontján az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő egészségügyi határértéknek még a 35-szörösét is kimutatták.

Járművek mennek Pekingben 2015. december 1-jén, egy nappal azután, hogy a füstköd miatt a második legmagasabb fokozatú, a narancs színű riasztást rendelték el a kínai fővárosban Forrás: MTI/EPA/Hong Vu

Második legmagasabb szintű riasztás

Pekingben a négyes skálán továbbra is a narancssárga, vagyis a második legmagasabb szintű szmogriadó van érvényben. Ennek értelmében egyes üzemeknek vissza kellett fogniuk a termelésüket, másoknak le kellett állniuk; az építkezések építőanyagainak szállítását elvben leállíttatták. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Peking és Honan tartomány autópályáit szakaszosan és időlegesen lezárták a látótávolság lerövidülése miatt.

Súlyos szmogot jelentettek az északi Tiencsin városból és a szomszédos Hopej tartomány egyes részeiből is.

Még holnap sincs vége

Az országos meteorológiai központ előrejelzése szerint még szerdán is kitart az északi térséget napok óta ellepő szmog, amelyet hivatalosan is az év eddigi legrosszabbjának neveznek.

A szakemberek a kialakult helyzetért elsősorban a széntüzelést teszik felelőssé, s hozzáteszik, hogy mindehhez a jelentős autóforgalom és a komplex éghajlati viszonyok, a hideg is hozzájárult. A szmog nagy részét állítólag a szél fújta a fővárosba. Az ilyenkor szokásos módon a közösségi médiát folyamatosan ellepik az átláthatatlan szmogot ábrázoló amatőr fényképek, a kórházakban megnő a légzőszervi panaszokkal orvoshoz fordulók száma, az online üzletekben megugrik a levegőtisztítók és az arcmaszkok forgalma.

Megrövidül a kínaiak élete

Egy korábban nyilvánosságot kapott és azóta sokat idézett tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a belélegzett rossz minőségű levegő miatt.

Egy védőmaszkot viselő nő a Kínai Központi Televízió (CCTV) pekingi székháza előtt 2015. december 1-jén, egy nappal azután, hogy a füstköd miatt a második legmagasabb fokozatú, a narancs színű riasztást rendelték el a kínai fővárosban Forrás: MTI/EPA/Hong Vu

A kínai Hszinmin magazinban közölt 2013-as felmérés szerint a szabad levegőn töltött egyetlen nap Pekingben 21 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű. Egy amerikai nonprofit szervezet, a Berkeley Earth országos adatokon alapuló, frissen közreadott elemzésében arra következtetetett, hogy a kínaiak 80 százaléka rendszeresen ki van téve a szmog ártalmainak; a légszennyezés körülbelül napi 4 ezer kínai halálesetért felelős.

A NASA Earth Observatory által 2015. december 1-jén közreadott, az amerikai Suomi NPP meterológiai műhold által készített színhű felvételen a Föld kelet-ázsiai térsége feletti légkörben alacsony felhőzet látható november 30-án, továbbá kiterjedt ködfoltok légszennyezést jelző szürkés és sárgás elszíneződésekkel. Pekingben ezen a napon a füstköd miatt a második legmagasabb fokozatú, a narancs színű riasztást rendelték el Forrás: MTI/EPA/NASA/Jesse Allen

A világűrből is látszik

Ezeket az adatokat látva annyira nem meglepő, hogy még a világűrből is látszik Peking légszennyezettsége – a NASA adta közre a Suomi NPP meteorológiai műhold által készített felvételeket, amelyeken jól látszik a szürkés és sárgás elszíneződésű légszennyezettség, a fehér alacsony magasságokban mozgó felhőzettel együtt.