Korszerűsítik a szénerőműveket Kínában

ÉPÍTMÉNY FOTÓ ÁLTALÁNOS füst gyárkémény Hohenhameln, 2015. szeptember 10.
Füst száll fel a németországi Hohenhameln szénerőművének kéményeiből 2015. szeptember 10-én. (MTI/EPA/Julian Stratenschulte)
Füst száll fel a németországi Hohenhameln szénerőművének kéményeiből Forrás: MTI/EPA/DPA/Julian Stratenschulte
Vágólapra másolva!
Kínában korszerűsítik a szénerőműveket 2020-ig azért, hogy 60 százalékkal csökkentsék szennyezőanyag-kibocsátásukat - jelentette be a pekingi kormány szerdán. 
Vágólapra másolva!

A modernizálás eredményeként évente mintegy 100 millió tonnával kevesebb szenet égetnek el, és mintegy 180 millió tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki a légkörbe.

Azokat az erőműveket, amelyek 2020-ra nem lesznek képesek megfelelni az energiapolitikai előírásoknak, bezárják.

Kína a világ legnagyobb szénfelhasználója és -kitermelője, egyúttal a légkör szennyezéséért felelős országok listáján az első helyezett. Tavalyelőtt az ország szénfogyasztása 4,2 milliárd tonna volt, és az elektromos energia több mint 70 százalékát szénerőművek állítják elő.

A németországi Hohenhameln szénerőművének kéményeiből száll fel füst, a háttérben szélerőművek működnek Forrás: MTI/EPA/DPA/Julian Stratenschulte

Kína nemrégiben elismerte, hogy erősen alábecsülte fogyasztását, és az utóbbi években több százmillió tonnával több szenet égetett el, mint amennyit eredetileg közölt.