Az építőiparban is dörömböl a zöld jövő

ökoház
A Green Park Szingapúrban
Vágólapra másolva!
A Környezettudatos Építés Világtanácsa (World Green Building Council) legújabb kampányával, a Better Build Green-nel arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a fenntartható építészet nagyban hozzá járulhat ahhoz, hogy a párizsi klímacsúcs 2 Celsius-fokos célértékét tartani lehessen.
Vágólapra másolva!

Az épületek zöldítése az egyik legjobb és leginkább költséghatékony módja annak, hogy a globális szén-dioxid kibocsátást csökkentsük.

A környzetvédelemben a háztartási zöld technológia és építészet elterjedése jelentheti a következő fordulópontot. A globális szén-dioxid kibocsátás több mint harminc százaléka származik a háztartásokból Forrás: Green Home Los Angeles

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HugBC) honlapján szereplő adatok szerint

világszerte az épületek felelősek az ivóvíz-felhasználás 17 százalékáért, a fa felhasználás 25 százalékáért, a CO2-kibocsátás 33 százalékáért,

az energiafelhasználás 30-40 százalékáért, valamint az összes nyersanyag felhasználás 40-50 százalékáért. Ezért van komoly létjogosultsága a fenntartható építészet térnyerésének a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A fenntarthatóság ma már megkerülhetetlenné vált az építészetben is Forrás: Green Constuction and Development

A nemzetközi szakmai szervezet célja, hogy a harmadik legtöbb üvegházhatású-gázkibocsátásért felelős szektorban, az építőiparban, minél kevesebb legyen a károsanyag-kibocsátás, és emellett az épületek energiahatékonysága is növekedjen.

Zöldépítészet: beruházás a fenntartható jövőbe

A zöld építészet nemcsak költséghatékony megoldás, hanem gazdasági, egészségügyi és társadalmi potenciált is magában rejt.

Az energiahatékonyságot támogató házak, eszközök, berendezések egy épület életciklusát tekintve viszonylag rövid időn belül megtérülő beruházások,

a környezet- és egészségbarát építőanyagok kisebb károsanyag-kibocsátással járnak, és a velük dolgozó szakemberek, a környezet és a lakók életkörülményeit is javítják.

A zöld épületek nem csak a környezet állapotán, hanem a benne lakók életkörülményein is sokat javítanak Forrás: Zentner Steel Buildings

Nem beszélve arról, hogy egy jó energia besorolású épület fenntartása kisebb költséggel jár, mint egy korszerűtlen épületé, ezért a zöld megoldásokat beiktatását már meglévő épületeknél is érdemes átgondolni.

Egy ökoház vagy zöld iroda építésekor alapvetően három szempontot kell figyelembe venni:

a telek elhelyezkedését, az építészeti anyagok felhasználását és az épület kialakítását, formáját.

Zöld irodaház Forrás: Zentner Steel Buildings

Ezek azok a pontok, amelyeknek együttesen kell hozniuk azokat az értékeket, amivel valóban egy környezetbarát és élhető épületről beszélhetünk. Ezen túlmenően az épületben lakók vagy dolgozóknak el kell sajátítani azokat az ismereteket, amelyekkel a rendelkezésre álló eszközök, berendezések maximálisan beteljesítik az energiahatékonyságot támogató funkciójukat.

Ígéretes jövő előtt áll a zöld építőipar

Az új és ígéretes házépítési technológiának már számos szép példájával találkozhatunk, szerte a világon. A Better Build Green (a legjobb zöld ház) kampányban résztvevő országok vállalásaiból szemezgettünk:

Amerikai Egyesült Államok

Az elkövetkezendő öt évben 478 millió négyzetméterrel növelik a zöld épület tanúsítványú irodaterületeik arányát (LEED és EDGE minősítések).

Zöld környezetben elhelyezett ökoházak Forrás:Inhabitat

Ausztrália

Egy olyan új tanúsítvány bevezetését tervezik, amelyet azok az épületek kaphatnak meg, amelyek

önmaguk állítják elő energiájukat, vízfelhasználásukat önállóan megoldják, és karbonsemlegesek.

Emellett olyan épületek is megkaphatják ezt a jelölést, amelyek teljesen önfenntartóak vagy még plusz energiát is termelnek például napelemeik által,és a melynek többlet energiakészletét az áramhálózatba visszatáplálják.

Jót tesz a környezetnek, jót tesz a közérzetnek Forrás: The Healthly Key

Horvátország

2050-re szeretnék elérni, hogy az országban legalább 50 olyan épület álljon, amely valamilyen környezettudatos minősítő tanúsítványt tudhat magáénak.

Tradicionális házak "bezöldítve" Forrás: Home Design Interesting

Spanyolország

2020-ig beépítik a felsőfokú építészeti képzésbe - akkreditált elemként - a fenntartható építészetet, és 2000 szakmabelit képeznek ki ezen a területen.

Hongkong

2025-ig kormányzati támogatással 40%-kal csökkentik az energiafelhasználást, és külön az épületenergetikai szektorban 30%-os energiahatékonyságot kívánnak elérni.

Az úgnevezett Bosco-házak. Az ilyen típusú épületek már nem is annyira a futurisztikus jövő képzeletvilágához tartoznak Forrás: The Healthly Key

Lengyelország

Évente legalább 50 felsőfokú szakképesítéssel rendelkező építész szakembert képeznek ki fenntartható építészet témában.

Szingapúr

A kormányzat támogatásával 2030-ra szeretnék elérni, hogy az épületek 80 százaléka megfeleljen a környezettudatos irányelveknek. 2020-ig 20 ezer szakembert képeznek ki ezen a területen.

A Green Park Szingapúrban Forrás: Asia Green Buildings

Anglia

2025-ig 50 százalékkal csökkentenék az építőipar üvegházhatású-gázkibocsátását, és kiemelten foglalkoznak a szakemberek ez irányú oktatásával. Továbbá 5000 szakembernek nyújtanak elméleti és gyakorlati képzést.

Zöld irodaházak Budapesten

Eiffel Palace (V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 78.)

A Pesti Hírlap egykori székházát 2014-ben adták át. Közép-Európában egyedülálló módon két nemzetközi tanúsítvánnyal (LEED Gold és BREEAM Very Good) is rendelkezik egyszerre.

Számos építészeti és innovációs díjat kapott.

Néhány zöld megoldás, amelyekkel itt találkozhatunk: hatalmas beltéri zöldfal, amely nemcsak esztétikus, de megszűri a zajt és a növények extra oxigénnel látják el az irodaházat; csapadék-felhasználás WC-öblítéshez, napelemek a saját elektromos autó töltőállomás üzemeltetéséhez, levegős fűtőrendszer, mozgásérzékelős, így energiatakarékos világításvezérlés.

A 2014-ben felújított Eiffel Palace irodaház belső tere a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky úton Forrás: MTI/Mohai Balázs

Vision Towers (XIII. kerület, Váci út 29-31.)

A Váci úti irodakomplexum elsősorban magas szintű épületenergetikai fejlesztéseinek köszönheti zöld jellemzőit.

A K4 Vision Towers irodaépületei a főváros XIII. kerületében, a Váci út és a Dózsa György út kereszteződésénél. Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az energiatakarékosság mindenhol megjelenik, kezdve a fűtési rendszertől az árnyékoló rendszerekig,

de az irodában dolgozók is sokat tesznek a fenntarthatóságért:

szelektíven gyűjtik a szemetet, újrahasznosított papírt használnak, és adva van a lehetőség, hogy kerékpárral érkezzenek a munkába (kerékpár tárolók). A zöld teraszok a légkört teszik kellemesebbé.

A Dorottya Udvar Irodaház látképe a Sas-hegyről. Forrás: MTI/Róka László

Dorottya Udvar (XI. kerület, Bocskai út 134-146.)

A 100 éves múltra visszatekintő budai udvar az első fenntartható épület, amely megszerezte itthon a BREEAM Excellent minősítést. Zöldfalak, energiatakarékos LED-es megoldások, szemétkompaktor, napelemek, dupla öblítéses WC tartályok, perlátorok teszik klímabaráttá az „A” kategóriás irodaként funkcionáló épületet.