3D-s edzőcipőt nyomtattak a tengerbe dobott hulladékból

Adidas, sportcipő, óceáni hulladék
A 3D nyomtatóval készült sportcipő prototípusa
Vágólapra másolva!
A történelmi párizsi klímacsúcs zárónyilatkozatához időzítve az Adidas sportszergyártó cég bemutatta legújabb sportcipőit. A lábbelik érdekessége, hogy az óceánból kihalászott műanyag hulladékból, halászháló-maradványokból készítették el őket 3D nyomtató segítségével.
Vágólapra másolva!

A cipő egyelőre természetesen még csak prototípus, de Parley for the Ocean (tárgyalás vagy egyezkedés az óceánért) szervezettel közösen kifejlesztett lábbeli jól szemlélteti, mit lehetne kezdeni a tengereken sodródó összes emberi hulladékkal.

A 3D nyomtatóval készült sportcipő prototípusa Forrás: Adidas

Személyre szabható cipőtalp

Napjainkban már rendkívül fejlett a 3D nyomtatás, ezért nem meglepő, hogy cipőtalpakat is lehet készíteni ilyen eljárással. Ez évben korábban az Adidas már bemutatott egy

teljesen újrahasznosított óceáni műanyagból és illegális mélytengeri halászhálókból készített cipőt.

A most nyilvánosságra hozott cipőtalp viszont teljesen új fejlesztés, az Adidas Futurecraft 3D technikájának eredménye, amellyel bárki speciális igényeinek megfelelően tervezett cipőtalpakat lehet nyomtatni.

A Parley for the Oceans egyike azon szervezeteknek, amely végleges megoldást keres az óceánok műanyaggal szennyezésének beszüntetésére. Céljukat többek között oktatások és előadások szervezésével igyekeznek megvalósítani. Az Adidas alapító tagja a csoportnak.

A tengeri hulladékból nyomtatott, különleges talp Forrás: Adidas

Nagy veszélyt jelent az óceáni műanyagszennyezés

A műanyagok nagy része nem bomlik le biológiailag és nagy szigetekbe sodródik össze az óceánokon (ilyen például a Nagy csendes-óceáni szemétsziget). Ez a hulladék rendkívül nagy veszélyt jelent a tengeri életre. Az állatok ezeket elfogyasztva vagy a zsinórokba belegabalyodva lelhetik halálukat. Ezért rendkívül fontos lenne, hogy minél hamarabb lecsökkentsék, illetve megszüntessék ezt a szennyeződést is.