Összefüggést mutattak ki a légszennyezés és a bűnözés között

szmog, Kína, Peking, biciklis
A maszk nem sokat véd a légszennyezettség káros hatásai ellen
Vágólapra másolva!
Amikor nagy a légszennyezés, nő az erőszakos esetek száma, áll abban az új tanulmányban, amely Chicago több évnyi bűnözési és légszennyezési statisztikáit összesíti.
Vágólapra másolva!

Egyre több tudományos kutatás hívja fel a figyelmet arra, hogy a légszennyezés káros hatással van az agyműködésre. Szervezetünkbe jutva a szállópor és az ózon csökkenti a munkavégző és a kognitív képességeket, egyszersmind fölerősíti az antiszociális viselkedést.

A maszk nem sokat véd a légszennyezettség káros hatásai ellen Forrás: AFP/Str

A szennyezett levegő belélegzése olyan testi diszkomfort érzést vált ki, amely agresszív cselekedetté fajulhat. Az Amerikai Gazdaságkutató Intézet (National Bureau of Economic Research, NBER) kutatói Chicago 12 évnyi statisztikai adatainak összesítésével arra jutottak, hogy

a közlekedési légszennyezés következtében megszaporodik az erőszakos bűncselekmények száma.

Korábban hasonló pszicho-neurológiai párhuzamot tártak fel a hőség, valamint a családon belüli erőszak és a gyilkossági esetek között.

A szélirány számít a betörés megelőzésében, nem a lakat

Evan Herrnstadt, a Harvard Egyetem Környezeti Központjának kutatója és Erich Muehlegger, a Kalifornia Egyetem közgazdászprofesszora a chicagói rendőrség által 2001 és 2012 között nyilvántartásba vett több mint kétmillió bűncselekmény közül a városba vezető öt autópályát szegélyező kerületekben bejelentett eseteket vették figyelembe.

Az I-90-es, I-94-es, I-290-es, I-55-ös és I-57-es, minimum kétszer háromsávos gyorsforgalmi utak a helyi légszennyezés fő forrásai.

A kutatók összevetették a bűnözési statisztikákat az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) napi szélirányméréseivel, amelyek az utak mentén és a környező városrészekbe telepített meteorológiai adatgyűjtő állomásokról származtak.

Portól fuldokolnak a városok a környezetszennyezés következtében Forrás: AFP/Str

Hogy miért olyan fontos a szélirány? "A szél szállítja a légszennyező anyagokat. Például az I-290-es út Chicago központjából nyugati irányba, az Oak Park és Berwyn elővárosokba halad. Amikor déli szél fúj, a légszennyezés fokozódik az autópálya északi oldalán -- ellentétes irányú szél esetén fordítva", írják a szerzők.

Hatás-ellenhatás elv alapján nő a szám

A szélirány pontosítása azért is bírt jelentőséggel a kutatási módszertanban, mert ez lehetővé tette, hogy a kutatók a többi környezeti tényezőtől elkülönítsék a járműforgalomból származó szennyezést. "Megtehettük volna, hogy az egyes körzetek bűnözési statisztikáiból próbálunk következtetéseket levonni, tudván, hogy a területek légszennyezése időnként megnő. De akkor több más szempont bezavarhatott volna, mint például az adott negyedek gazdasági helyzete vagy az időjárási események" - írta Herrnstadt.

Valószínűtlennek tűnik, de tényleg van kapcsolat a bűnözés és a légszennyezettség között Forrás: MTI/Cseke Csilla

Ehelyett a kutatók párosával vették a lakókörzeteket, és azt keresték, észlelhető-e összefüggés a szélirány és a bűnesetek között egy-egy bizonyos napon az autópálya mindkét oldalán. Így

az egyik negyed a másik kontrollcsoportjává vált a széliránytól függően.

Persze bekerült a vizsgált faktorok közé a szél felőli oldal (ahonnan fúj a szél) területének összes bűnesete (és azok fluktuációja), környezetszennyezése, illetve a gazdasági jellemzői is.

A légszennyezés miatt elpattan a húr

Azokon a napokon, amikor szennyezett levegőt fújt a szél az autópálya felől,

az érintett területeken 2,2 százalékkal emelkedett meg

a személy elleni erőszakos bűncselekmények - gyilkosság, nemi erőszak, verbális fenyegetés és tettlegesség - aránya azokhoz a napokhoz képest, amikor ellenkező irányba fújt a szél. Az ingatlanok elleni bűncselekmények száma nem nőtt.

Elgondolkodtató, hogy ezeken a napokon a növekmény legnagyobb mértékben tettlegességből adódott, míg a verbális fenyegetés miatti letartóztatások száma csökkent.

A széljárástól is függ a bűncselekmények aránya Forrás: MTI/Cseke Csilla

Vagyis az elkövetők nem álltak meg a szóbeli fenyegetésnél. "Úgy véljük, hogy a légszennyezés miatt kerülnek olyan idegállapotba ezek az emberek, hogy átlépik azt a határt, amit máskülönben nem lépnének át", mondta Herrnstadt.

A kutatók arra intenek, hogy

a légszennyezés nem vezet szükségszerűen bűnözéshez.

Kutatásuk egy bizonyos időszak átlagát tükrözi. Maga a tanulmány sem mentes az ellentmondásoktól: a rendőrségi statisztika csak a bejelentett bűneseteket rögzíti, és a bejelentők nem mindig adják meg pontosan a helyet és az időt. A kutatás eredményeit nem lehet az egész országra vetítve alkalmazni, mivel Chicago úthálózata és népsűrűsége egyedi jellegzetességekkel bír.

Évi kétszázmillió dollár veszhet el

A tanulmány mégis jó kiindulópont lehet a környezetszennyezéssel kapcsolatos döntéshozatalban. A kutatók összefoglalójukban hozzávetőleges becsléssel szolgálnak arra nézve, mennyibe kerül a légszennyezés miatti bűnözés az Egyesült Államok igazságszolgáltatásának, feltételezve, hogy a népességgel arányosan nő a bűnesetek száma is.

A kutatók megjegyezték, hogy ne vetítsük ki nagyobb területekre a statisztikát, hiszen Chicago elég sajátos adottságokkal bír Forrás: Puskás Zoltán

Herrnstadt és Muehlegger úgy becsüli, hogy az anyagiakat (orvosi költségek, betörés miatt készpénz és megtakarítások elvesztése, ingatlan károsodása, megbetegedés következtében tartós jövedelemcsökkenés) figyelembe véve

évente legalább 100-200 millió dolláros veszteséggel kell számolni a légszennyezés miatt.

S miközben a bűnesetek számának 2,2 százalékos emelkedése nem tűnik soknak, a járműforgalom okán a légszennyezésnek járulékos költségei is vannak: légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri gyulladásos megbetegedések, továbbá a környezeti terhelés miatt hosszú távon jelentkező idegrendszeri elváltozások.