Nicaragua is a zöld forradalom útjára lépett

Nicaragua, zöld energia
Nicaraguában pontos tervek vannak a zöld energia támogatására
Vágólapra másolva!
Costa Rica - mint a megújuló energia egyik legsikeresebb úttörője – olyan szomszéddal büszkélkedhet, mint Nicaragua, amely szintén a zöld energia ipar felé kacsingat. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) szerint a közép-amerikai állam fényes jövő előtt áll, hiszen az országban számos, még kiaknázatlan megújuló energiát adó lehetőség van.  
Vágólapra másolva!

Nicaragua nem termel sem kőolajat, sem földgázt, és arra törekszik, hogy idővel egyáltalán ne szoruljon rá fosszilis energiahordozó importra sem, hanem saját erőforrásaiból fedezze az ország áramellátását, ami kizárólag megújuló energiaforrásokat jelent.

Nicaraguában pontos tervek vannak a zöld energia támogatására Forrás: Flickr / Alex Barth

Lemondanának a külföldi olajról

Az ország 2007-ben foglalkozott először komolyabban a zöld energiafordulat kérdésével, és hivatalosan azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2017-re 75 százalékban, 2020-ra 90 százalékban a saját maga termelte zöld energiából fogja biztosítani az elektromos áramot. 2007-ben még a fosszilis energiahordozóké volt a főszerep, az áramtermelés oroszlánrészét (80 százalék körüli arányban) fosszilis energiahordozókból nyerték.

Ezt az arányt 2017-re 25 százalékra akarják levinni, majd lehetőség szerint idővel teljesen kiiktatnák, s ezzel a külföldi olajimportról is lemondhatnak.

Szélenergia és a geotermikus energia

Egyelőre jól haladnak, ugyanis 2015 nyarán már az ország saját energiatermelésének 54 százalékát megújuló energia adta. Nicaragua a Karib-térség azon országa, amely

egyfajta szélalagútban fekszik,

így a partvidéken felállított szélerőmű parkok nagy mennyiségben tudnak áramot előállítani, de a területén lévő még működő vulkánok geotermikus energiája is áldás az országnak. Nicaragua zöld energiájának 15 százalékát szélenergia biztosítja (hamarosan 20-25 százalékra számítanak), 16 %-át pedig geotermikus energia, 12 százalékát vízenergia és 7 százalékát biomassza adja.

Nicaragua geotermikus és szélenergiájára támaszkodik leginkább Forrás: Adam Cohn

Dollármilliárdos befektetések

2006 és 2012 között Nicaragua nem kevesebb, mint 1,5 milliárd dollárt költött megújuló energiára. Ez azt jelenti, hogy 2012-ben a világon az ötödikek voltak abban a rangsorban, amely azt mutatja, hogy az egyes országok GDP-jük hány százalékát költik a zöld energiaszektorra.

2013-ban több mint 300 millió dollárt fektettek három zöld projektbe:

a Rivas tartomány szélerőműveibe, a Larreynaga környékén zajló vízenergetikai fejlesztésekbe, és a nyugati országrész geotermikus újításaiba. Emellett az elektromos hálózatokat is korszerűsítették. 2014-2018 között további 1,2 milliárd dollárt költenek hasonló fejlesztésekre.

Stabil gazdaság, zöld energia, boldogság

10 évvel korábban a mai 50 százalék körüli zöld energia aránya még csak 25 százalék volt – ami ezért így sem olyan rossz eredmény–, de a technológiai fejlettség még nem volt olyan szinten, hogy ezt kellő hatékonysággal tudják betáplálni az elektromos hálózatba. Gyakran előfordultak hosszabb ideig tartó áramszünetek, melyek mára már ritkaságszámba mennek, és azon háztartások száma is gyorsan növekszik – jelenleg 64 % – , amelyekbe már bevezették az áramot.

A Masaya vulkán, amelyből geotermikus energiát is nyerhetnek Forrás: Daniel Fajardo Valenti

A fejlődés a stabil gazdasági helyzet mellett a latin-amerikai ország kedvező természeti adottságainak közös együtthatója.

És ahogy a szomszédos zöld ország, Costa Rica a világ legboldogabb országának számít, ugyanebben a versenyben Nicaragua is hasonlóan jól szerepelt: a Happy Planet Index alapján a nicaraguaiak saját bevallásuk szerint

boldogabbak, mint 2007-ben voltak,

és az index szerint a világ országai közül itt nőtt a legjobban a boldogságérzet 2007 és 2014 között.