Trágyázzák az óceánt a jéghegyek

Antarktisz, olvadó jégtakaró, tengerszint emelkedés, globális felmelegedés, leszakadt jéghegy Patagóniában
Chile, Patagonia, Magellan Region, Torres del Paine National Park, iceberg on the Lago Grey
Vágólapra másolva!
Az óceánban élő, szén-dioxid elnyelésre képes algák és egyéb apró organizmusok élelmének biztosításával segítik az Antarktiszról leváló legnagyobb jéghegyek a globális felmelegedés lassítását - derült ki egy új tanulmányból.
Vágólapra másolva!

A hatalmas jéghegyek, amelyek száma megszaporodhat a következő évtizedekben a klímaváltozás miatt, olvadásuk közben vasat és egyéb tápanyagokat engednek a Déli-óceánba, élelemben gazdag közeget biztosítva az apró élőlények számára, amelyek növekedésük során kivonják a szén-dioxidot a légkörből, így segítik a klímaváltozás lassítására irányuló emberi erőfeszítéseket.

Chilei jéghegy: az óceánba juttatott vas és egyéb tápanyagok az algák szaporodását segítik elő Forrás: hemis.fr/Cordier Sylvain

A szakemberek becslése alapján az antarktiszi jéghegyek táplálta algavirágzás évente 10-40 millió tonnányi szén-dioxidot köt meg, ami nagyjából Svédország, vagy Új-Zéland éves kibocsátásával egyenlő.

Eddig elenyészőnek tartottuk

A 18 kilométernél is hosszabb jégtömbök munkájának áldásos hatását mostanáig elenyészőnek és területileg korlátozottnak vélték a szakemberek. "Nagyon meglepett bennünket, hogy

- mondta Grant Bigg, a Sheffieldi Egyetem professzora, a Nature Geoscience című folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője.

A kutatók 17 hatalmas antarktiszi jéghegy műholdas felvételeit tanulmányoztak 2003 és 2013 között. Eredményeik szerint a szelek és az áramlatok szállította tápanyagoknak köszönhetően az algák a jéghegyek több száz kilométeres körzetében festették zöldebbre a vízfelszínt.

Az algák növekedésük során kivonják a szén-dioxidot a légkörből, így segítik a klímaváltozás lassulását Forrás: Flickr / Jaime Brown

Egyszerre körülbelül harminc jéghegy úszik az Antarktisznál

Egyszerre általában harminc nagy jéghegy úszkál az Antarktisz térségében és a jégóriások évekig is fennmaradnak. A kisebbekkel összehasonlítva

a nagy méretű jéghegyeknek rendkívül nagy szerepük van az óceánok trágyázásában.

Bigg szerint az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok globális kibocsátásának mennyisége nagyjából két százalékkal növekszik évente. "Ha ezek a hatalmas jéghegyek nem lennének, ez az érték 2,1-2,2 százalék lenne" - mutatott rá a szakember.