A hétvégét az égbolt ragadozói fogják uralni

sasnap, sasszinkron
Vágólapra másolva!
Második alkalommal kerül megrendezésre hazánk nem hivatalos sasünnepe január 16-án a jászberényi Sasközpontban, ahová az érdeklődő laikusokat is várják a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.
Vágólapra másolva!

Ezzel párhuzamosan, január 15-17. között zajlik a szakemberek részvételével a sasok három napos szinkronszámlálása is, melynek célja a hazai sasfajok állományának minél pontosabb felmérése. (A szinkronszámlálás azt jelenti, hogy az adott faj egyedeit egyidejűleg több helyszínen figyelik meg, amivel kizárható, hogy ugyanazt a példányt többször is megszámolják.) Ezzel a módszerrel pontos képet kaphatunk a magyarországi sasállomány nagyságáról.

Rétisas reggeli terepszemléje a puszta felett Forrás: Morvai Szilárd

Megismerhetjük hazánk ragadozó madarait

A megfelelően felkészült madarászcsoportok a rendelkezésre álló három nap alatt a két leggyakoribb sasfajunk - a rétisas (Haliaeetus albicilla) és a parlagi sas (Aquila heliaca) - mellett számos más ragadozó madárfajt fognak megfigyelni és megfigyeléseiket a terepnaplóban pontosan rögzíteni.

Átszíneződő parlagi sas Forrás: Morvai Szilárd

A megfigyelések összesítése után idén is nagyjából pontos állományadatok birtokában tudják a hazai természetvédelmi szakemberek (MME és a hazai nemzeti parkok munkatársai) a felmért fajokkal kapcsolatos természetvédelmi munkát folytatni.

Megismertetni a természet értékeit a gyerekekkel

A most szombaton, január 16-án megrendezésre kerülő családi nap a jövő nemzedékével próbálja megismertetni és megszerettetni a ragadozó madarak világát. Az egész napos program részeként szakvezetések lesznek a madártani illetve a Parlagi sas tanösvényen, továbbá a Sasközpont röpdéjénél. Többek között madárgyűrűzés, madárkalács készítése, csipogó játszóház is várja az érdeklődőket. A játékos gyerekprogramok alatt pedig az időjárástól függően a terepi megfigyelők komoly munkát is folytathatnak.

„Jászország”, a sasok nagy találkozóhelye

Ha nem lesz fagy, akkor könnyen megeshet a tavalyi eset, amikor a szokatlanul enyhe idő miatt az MME munkatársai egymás terepjáróit húzgálták ki a sárból, „Jászországban” (a Jászságban).

Fiatal rétisas a pusztában Forrás: Morvai Szilárd

Nem véletlen hogy a sasok ezeket a gyakran járhatatlan területeket keresik fel áttelelés céljából.

Az Alföld az elmúlt évtizedekben kitűnő sas-élőhelynek bizonyult a hazai és északi populációk átteleléséhez.

A szinkronmegfigyelések állandó látványossága az egerészölyv Forrás: Morvai Szilárd

Norvég, svéd, holland rétisasok töltik az ottaninál jóval enyhébb telet nálunk, hasonlóan lengyel, észt, lett társaikhoz.

Rétisas földközelben Forrás: Morvai Szilárd

A hazai és az itt telelő külföldi állományok megóvása érdekében nagyon fontos a hazai élőhelyek védelme.

Különös jelentőségű a mérgezéses esetek elleni fellépés, szerencsére ebben hazánk több szervezete is partner.

Szemtől szemben Forrás: Morvai Szilárd

A zsákmányállatokat is védeni kell

A Kárpát-medence, és ezáltal hazánk is kivételes ökológiai helyzetben van. Természetes, őshonos növényzete és állatvilága sokkal több figyelmet érdemel, mint azt sokan gondolnák. A nagyragadozók állományának feltérképezése sok érdekes összefüggésre világít rá évtizedek óta.

Pár hetes parlagi sas fióka Forrás: Morvai Szilárd

Az már bizonyított tény hogy csak az élőhelyek komplex védelmével érhető el hosszú távon siker,

a zsákmányállatot épp úgy kell védeni, mint a csúcsragadozók állományát

akár egyed szinten is.

Mezei nyúl (Lepus europaeus) - az élőhelyek védelmének egyik célja a zsákmányállatok populációjának erősítése Forrás: Morvai Szilárd

Fel kell számolni a mérgezéses eseteket

A mérgezéses esetek felszámolása közös érdeke embernek és állatnak egyaránt. Szennyezett környezetben az ember sem él túl, hiszen minden földlakó végső soron a természetből szerzi létfenntartáshoz szükséges javait.

A Sasnap és a Sasszinkron rendezője az Európai Unió által támogatott Helicon Life projekt csapata ezen károkozások elleni harcban elkötelezett. Kiképzett méreg és tetemkereső kutyájuk Falco harmadik éve keresi minden nap hazánk teljes területén az illegálisan kihelyezett méreganyagokat és a terepen fellelhető madártetemeket.

Deák Gábor, az MME munkatársa és Falco a Helicon Life két méregkeresője. Feladatuk az illegálisan kihelyezett méreganyagok és a terepen fellelhető madártetemek felkutatása Forrás: Morvai Szilárd

Az élőhelyek megőrzése, a mérgezéses esetek felszámolása, a költési időben történő zavarások minimalizálása és még számos más védelmi intézkedés hosszú távon remélhetőleg megerősíti majd a hazai sas és ragadozómadár állományt.

Öreg parlagi sas a naplementében Forrás: Morvai Szilárd

Sast látni még nagy távolságból is ritka szerencse. Megfigyelni őket, bepillantást nyerni hazánk legnagyobb szárnyfesztávolságú madarainak életébe, az év minden szakában maradandó élmény lehet.

Kép és szöveg: Morvai Szilárd