Így is lehet stadiont építeni - Afrikában

stadion
Úttörő vállakozás Afrikában a lagosi teljesen tiszta energiaforrással megvilágított stadion
Vágólapra másolva!
Nigéria újabb példája a stadionépítések forradalmasításának. Már nem azért, mert szép számmal és drágán építenék az országban a futballarénákat, hanem mert a legmodernebb „clean technológiát” alkalmazzák.
Vágólapra másolva!

Futás közben energiát termelnek

Mind az edzések, mind pedig a futballmérkőzések alatt érdemes minél többet futni a pályáján, hiszen a stadion füve alá 100 darab 45x60 centiméteres téglalap alakú, használt gumiabroncsból készült lemezt helyeztek el.

Ezekre ha rálépnek a játékosok, kinetikus, azaz mozgási energiát termelnek, amely egy akkumulátorba tárolódik el.

Ehhez hozzáadják még azt az energiát is, amelyet a stadion közvetlen környezetében kihelyezett napelemek állítanak elő.

Úttörő vállakozás Afrikában a lagosi teljesen tiszta energiaforrással megvilágított stadion Forrás: Quartz Africa

Naplemente után, amikor felkapcsolják a reflektorfényeket, az akkumulátorban tárolt, napközben termelt energiát használják. A projekt technológia felelőse Laurence Kemball-Cook, a brit Pavegen cleantech vállalat alapítója, és az ismert rapper, Akon is támogatta a stadion fejlesztését.

Akon, a híres szenegáli származású zenész az egyik legfőbb támogatója a zöld-energia afrikai elterjesztésének Forrás: Wikimedia Commons

A nehéz körülmények között, Szenegálban felnőtt zenész szívügyének tekinti az afrikai emberek életkörülményeinek javítását – az Akon Lighting Africa elnevezésű projekt által 15 afrikai országban 100 ezer napelemmel javítanak a közvilágítási hálózaton.

A jövő generációjának készült

A pályát a lagosi Szövetségi Tanárképző Főiskola hallgatói használják. Pontosan azért a jövő tanárait támogatták ezzel a csúcstechnológiás projekttel, hogy a tiszta energia fontossága is beépüljön a gondolkodásmódjukba.

Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy kiemelt szerepet kapjon a fenntarthatóság jövendő diákjaik oktatásában.

A projekt azt mutatja be, hogyan lehet az ember által termelt kinetikus energiát napenergiával kombinálva az áramszolgáltatóktól független energiát nyerni.

Ez azért is fontos Nigériában, mert az afrikai ország a világ 12. legnagyobb olajexportőre, így gazdasága nagymértékben ki van szolgáltatva a világpiac változásainak.

Nigéria energiafelhasználásában a fosszilis enetrgiahordozók játszák a főszerepet Forrás: Nupeng

Ennek ellenére az ország kőolajigénye is rendkívül jelentős,

hiszen Nigéria GDP-jének 35 százalékát költi nyersolajvásárlásra. Az energiamixben 80 százalékot foglal el a fosszilis energiahordozókból előállított elektromos áram, ezért hogy nagyobb energiafüggetlenségre tegyenek szert, és a környezet védelmét is támogassák, komoly fordulatra lesz szükség.

Brazíliáé az első okos sportpálya

2014 őszén, személyesen Pelé, a futball legenda avatta fel azt a Rio de Janeiró-i sportpályát, amely a szegénynegyedben immár zöld energiaforrásokkal üzemel. A Favela Morro da Mineira volt a világon az első olyan öko-futballpálya, ahol a focisták a műfű alá rejtett érzékelőkre lépve energiát termelnek.

Pelé, a világhírű futball-legenda avatta fel Brazília első öko-stadionját Forrás: Wikimedia Commons

A kinetikus lemezek - hasonlóan a lagosihoz - napelemes rendszerekkel kombinálva az esti focizáshoz nélkülözhetetlen reflektorfényekhez biztosítják az elektromos áramot.

(Hagara-Nagy Nóra összeállítása)