Rekordszámú orrszarvút mészároltak le tavaly

orrszarvú
Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis)
Vágólapra másolva!
Hat éve folyamatosan növekszik a vadorzók által megölt orrszarvúk száma Afrikában, 2015-ben 1338 állatot mészároltak le tülkükért - jelentette be a Természetvédelmi Világszövetség.
Vágólapra másolva!

Ez a legnagyobb éves veszteség azóta, hogy 2008-ban a Dél-afrikai Köztársaság betiltotta az orrszarvútülök kereskedelmét, és elterjedt a vadorzás.

2008 óta mintegy 5940 rinocéroszt öltek meg Afrikában,

ám tudósok szerint ennél jóval több lehet a vadorzók áldozatainak száma - közölte a szervezet.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény (CITES) alapján 1977-ben tiltották be az orrszarvútülök kereskedelmét, a Dél-Afrikai Köztársaság, ahol a Föld rinocéroszpopulációjának mintegy 80 százaléka él, 2008-ban csatlakozott az egyezményhez.

Az elmúlt két évben orvvadászatuk Kenyában csökkent, és a Dél-Afrikai Köztársaság tavaly jelentette be először, hogy területén is kissé csökkent az orrszarvúk orvvadászata.

keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) Forrás: Wikimedia Commons

Az új adatok szerint Namíbiában megnégyszereződött, Zimbabwéban megkétszereződött az elmúlt két évben az állat orvvadászata. Szakemberek becslései szerint az afrikai kontinensen 2015-ban a szélesszájú orszarvúk száma 19682 és 21077 között lehet, míg a keseknyszájúaké 5042 és 5455 között.