A meleg megfosztotta a sarkvidéket a téltől

Alaszka
Alaszkai gleccser. A globális felmelegedés hatásai már az arktikus vidékeken is egyre jobban érezhetők
Vágólapra másolva!
Sosem látott meleg érkezett az északi-sarkvidéki területekre a télen, amely veszélyesen vékony jég kialakulásához vezetett. Mindez az egyik súlyos következménye a klímaváltozásnak.
Vágólapra másolva!

Vonat hozza a havat

Alaszka legzordabb és leghidegebb időjárásával Fort Yukon városa büszkélkedhet, ám

a mostani télen mért hőmérsékletek minden eddigi rekordot megdöntöttek.

És ezúttal nem a kemény mínuszokra kell asszociálni.

Alaszkai gleccser. A globális felmelegedés hatásai már az arktikus vidékeken is egyre jobban érezhetők Forrás: Elter Károly

Az átlaghőmérsékletek ugyanis minden eddiginél magasabbak voltak a sarkvidéki területen. Legalábbis az ott mért átlaghoz képest.

„Anchorage januári átlaghőmérséklete -3 fok Celsius volt, ami 1 fokkal melegebb, mint amit 2099-re vártak a globális felmelegedést előrejelző programok” – tette közzé Facebook oldalán Balogh Ottó, aki magyar versenyzőként először állhat rajthoz jövőre a világ legkeményebb szánhúzó versenyén, az 1800 kilométeres Iditarodon.

Még sohasem volt olyan vékony a jég, mint az idei télen Forrás: Elter Károly

Egy fotóval illusztrálva hozzáteszi még: „Vársz egy vonatra... ( DiCaprio, Eredet) ez a vonat hozza a havat Fairbanksből Anchorage főutcájára, a Ceremonial Startra. Globális felmelegedés rulez! „

Új szállítási útvonalakat keresnek

Az idei év rekordokat döntögető hőmérsékletei szinte nyomtalanul eltüntették a régi, megszokott teleket a sarkvidéken.

A rendkívül vékony jég egyre veszélyesebbé válik.

Az Alaszkában mindennapos közlekedési eszköznek számító hómobilok útvonalait már nem lehet biztonságosan használni.

A szokásosnál enyhéb telek hatásai a tengerparton is érzékelhetők Forrás: Elter Károly

A nem megfelelő vastagságú jégréteg miatt ugyanis a közlekedők könnyen belezuhanhatnak a jeges folyóba. A felmelegedés hatására megváltozott a hó szállításának útvonala, és módosították Alaszka legendás szánhúzó versenye, az Iditarod haladási irányát is.

Agancsát vesztett alaszkai jávorszarvas Forrás: Elter Károly

Februárban a legmagasabb hőmérséklet 16 Celsius fokkal volt magasabb Alaszka e területén mért átlagánál. Meghökkent kutatók és az itt élő őslakosok kénytelenek voltak újradefiniálni a sarkvidéki életet.

A valaha látott legmelegebb tél

A sarkkörtől kilenc mérföldre él az őslakos Gwich’in közösség, akiknek a körülményekhez alkalmazkodva teljesen át kellett alakítaniuk az életüket. A szinte ijesztően meleg időjárás most arra kényszerítette őket, hogy a – korábban befagyott – folyókból másfelé tereljék a fő szállítási útvonalaikat a téli időszakban.

Alaszkai folyó. A téli időszakban egyre vékonyabb a folyók jege Forrás: Elter Károly

– mondja Ed Alexander, a Yukon Flat Központ koordinátora, az Alaszkai Egyetem munkatársa. „Ez a legmelegebb tél, amit valaha láttunk itt. Nagyon kevés havunk és igazán vékony jegünk volt. A bokrok robbanásszerű túlburjánzása elzárta a korábbi útvonalainkat és hasonló szokatlan események történtek. Minden veszélyessé vált.”

A helyi közösségeket súlyosan érintik az enyhülő telek Forrás: Elter Tamás

– Más közösségek számos emberüket elveszítették a folyón lefelé, mikor a hómobiljaik alatt beszakadt a vékony jég – idézi Alexandert a The Guardian cikke. – Mindez annak ellenére, hogy valamennyien tapasztalt vadászok és trapperek (prémvadászok) voltak.

A folyó kilépett medréből

Alexander egy saját élményéről is beszámolt a lapnak, miszerint ő és felesége nemrég épphogy megmenekült, amikor egy vasárnap útra keltek hómobiljukkal.

Alaszkai táj Forrás: Elter Károly

„Egyszer csak azt vettem észre, hogy az egész utat víz borítja, és azt feltételeztük, hogy a folyó kilépett a medréből – meséli. – Akkor megállítottam a hómobilt és mondtam a feleségemnek: Talán vissza kéne fordulnunk és egy más utat keresni. Ám épphogy visszafordultunk, amikor láttam, hogy a hómobiljaink hátsó része már süllyedni kezdett a hóba és szinte beleolvadt a törékeny jégbe.

Gyorsan leszálltunk és az egész jármű abban a pillanatban eltűnt mögöttünk, mint kakas farka a vízben.

Ekkor visszamentünk a partra, de az eset teljesen felébresztett minket.”

Alaszkában is visszavonhatatlanul beköszöntött a felmelegedés Forrás: Elter Károly

A meleg általában időszakos Fort Yukonban. A közösség a Yukon és a Porcupine folyók között él, akik egyöntetűen állítják, hogy most volt a legmelegebb – és egyben a leghidegebb – hőmérséklet, amit valaha megéltek Alaszkában.

Csak nézőpont kérdése

Akadt azonban olyan eset is, amikor a hőmérsékletek a határértékeken belül alakultak, ezt világszerte rendkívüli hidegként írtak le.

Aztán -6 Celsius fokról hirtelen plusz 10 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála,

és a vártnál is melegebb időjárás köszöntött az alaszkaiakra.

A globális felmelegedés Alaszkát is új kihívások elé állítja Forrás: Elter Károly

„Emlékszem, amikor kisgyerek voltam és a hőmérséklet -60-ról -20 Celsius fokra emelkedett, gyakran mászkáltunk egy szál pólóban.” – mondja Craig Flenner, egy helybéli őslakos, aki a klímaváltozást teszi felelőssé a változásokért. Szerinte „Ez az egész nézőpont kérdése.”

A helyiek az enyhülő telekért és az egyre melegebb nyarakért a globális klímaváltozást teszik felelőssé Forrás: Elter Károly

Idén a holtágak már kora márciusban latyakosak voltak a hótól,

a növények hajtani, rügyezni kezdtek.

Olyannyira, hogy Fort Yukonban a szervezők kénytelenek voltak a kutyaszánhúzó versenyt inkább a város központjából indítani, mintsem kockáztatni a versenyzők életét a vékony jég miatt.

Alig öt centis a jég vastagsága

Következetesen igazán hideg napok nélkül – miután a hőmérséklet csak két hétig közelíti meg a -51 fokot – a hó semmiképpen nem lesz elég kemény ahhoz, hogy járható utakat és rámpákat, egyfajta kapaszkodó sávot alakítson ki. A folyó jege már soha nem lesz elég vastag ahhoz, hogy elbírja a nehéz felszerelést, amivel a fákat szállítjuk – mondja Dacho Alexander, egy helyi elöljáró és Ed fivére.

A folyók jege már sohasem lesz elég vastag- vélekednek az alaszkaiak Forrás: Elter Károly

„Normál esetben azt preferálom, ha a jég vastagsága 61-91 centiméter között van és itt általában körülbelül 86-91 centiméter között szokott megvastagodni.”– mondja Dacho, hozzátéve, hogy idén azonban a mintavételi helyeken sehol sem haladta meg a jég vastagsága az 50,8 centiméteres vastagságot.

Hosszúszárnyú bálna merül alá az alaszkai partvidék vizein Forrás: Elter Károly

- Még akkor is, ha csak egy vagy két hétről van szó, ami igazán jó jégvastagságot hozhatna nekünk. Ez egyáltalán nem ugyanaz, mintha két hónapig -10 fokos lenne a hőmérséklet. A jég így nem lesz vastagabb.”

Valószínű, hogy az idei alaszkai nyár is a legmelegebbek közé fog tartozni Forrás: Elter Károly

Januárban és februárban megdőltek a korábbi globális hőmérsékleti rekordok, főként a sarkvidéken, ahol voltak olyan helyek, ahol 16 fokkal melegebb volt a szokásosnál.