Kitiltják az autókat a Champs-Élysées-ről

Champs-Élysées
Minden hónap első vasárnapján a gyalogosoké a sugárút
Vágólapra másolva!
Minden hónap első vasárnapján kitiltják az autókat Párizs leghíresebb sugárútjáról, a Champs-Élysées-ről. Az autómentes napokkal tisztábbá akarják tenni a francia főváros levegőjét.
Vágólapra másolva!

Májusban lép életbe az a szabály, hogy minden hónap első vasárnapján tilos autóval végighajtani a párizsi Champs-Élysées-n.

Bár az első ilyen autómentes nap pont nem az első vasárnapra esik (a munkaszüneti napon azok a munkások, akik figyelnék a szabálysértő autókat, szintén nem dolgoznak), a következő hónapokban szigorúan tilos lesz ilyenkor kocsival behajtani a két kilométer hosszú sugárútra.

Ugyanekkor a város múzeumainak nagy része ingyenesen látogatható lesz.

A francia fővárosban kilenc másik úton is bevezették ezt a szabályozást, ezekre a forgalmas területekre munkaszüneti napokon sem szabad majd behajtani - írja a The Guardian. Tizenhárom másik úton szintén szabályozzák az autóforgalmat a "Paris Respire" ("Párizs Lélegzik") programnak hála, amelynek célja, hogy sokkal kevesebb szmogot termeljen a város.

Minden hónap első vasárnapján a gyalogosoké a sugárút Forrás: Flickr / mout1234

Nem csoda, hogy a francia fővárosban ilyen komolyan veszik a légszennyezés visszaszorítását: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 42 ezer ember haláláért felelős a szmog Franciaországban.