Óriási katasztrófa felé rohanunk

Pontejo, 2016. április 20. Összedőlt épület romjai előtt egy önkéntes mentő az ecuadori Pontejóban 2016. április 20-án, miután négy nappal korábban a Richter-skála szerint 7,8-es fokozatú földrengés rázta meg a dél-amerikai ország északnyugati partvidékét. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötszázat. (MTI/EPA/Christian Escobar Mora)
Vágólapra másolva!
Kockázati szakértők figyelmeztetnek, hogy a világ egyenesen egy globális katasztrófa felé halad. Prognózisuk szerint az egymásból következő krízishelyzetek száma tovább fog emelkedni, ráadásul a katasztrófakockázat csökkentésére irányuló erőfeszítések szánalmasan alulfinanszírozottak. 
Vágólapra másolva!

Sikertelennek minősítette a világ felkészülését a természeti katasztrófák „elképzelhetetlenül rossz" következményeire az ENSZ vezető katasztrófamegelőzési csoportja. Ahogy írják: az éghajlatváltozást

katasztrofális aszályok és árvizek, valamint humanitárius válságok követhetik a jövőben.

A The Guardian beszámolója szerint tavaly a földrengések, árvizek, hőhullámok és földcsuszamlások miatt 22 773 ember halt meg, 98,6 millió életét változtatták meg örökre az események, miközben 66,5 milliárd dolláros gazdasági kár keletkezett. A nemzetközi közösség mégis kevesebbet költ, mint az ilyen veszélyek esetén felmerülő kockázatok enyhítésére elkülönített támogatási költségvetés fél százaléka.

Élelmiszersegélyt osztanak rászorulóknak az ecuadori Cholotében 2016. április 21-én, öt nappal azután, hogy a Richter-skála szerint 7,8-as fokozatú földrengés rázta meg a latin-amerikai ország északnyugati partvidékét Forrás: MTI/EPA/EFE/Jose Jacome

Robert Glasser, az ENSZ katasztrófakockázatok csökkentésével és megelőzésével foglalkozó főtitkára azt mondta, hogy a világ már most „elmaradásban van” a humanitárius vészhelyzetekre adott válaszával, és a dolgok várhatóan még rosszabbra fordulnak, amint az éghajlatváltozás miatt nő a nyomás.

Konfliktusok és új vírusok

„Ha látjuk azt a hatalmas mennyiségű, humanitárius szükségletekkel nem találkozó, elköltött pénzmennyiséget, akkor rájövünk, hogy a katasztrófakockázatok csökkentésének az az egyetlen módja, ha képesek leszünk kezelni a népességnövekedéssel és a klímaváltozással együtt járó, egyre gyakoribb és súlyosabb természeti katasztrófákat, miközben megpróbáljuk őket megelőzni” – hangsúlyozta Robert Glasser. „Látnunk kell, hogy ezek az ismétlődő hatások befolyással bírnak az élelmiszerbiztonságra, a kialakuló konfliktusokra és az olyan új vírusokra is, mint a most felbukkant Zika.

Havanna utcáit borították be szúnyogirtó füsttel a kubai hadsereg katonái. A Zika-vírust terjesztő egyiptomi szúnyogot szeretnék száműzni a fővárosból Forrás: AFP/Yamil Lage

Hozzátette: hiba lenne, ha az éghajlatváltozás hatásait nem bontanák tényezőkre, különben az említett területeken élők sebezhetőbbek lennének, pedig már most is ők a leginkább védtelenek a természeti veszélyekkel szemben. Robert Glasser emellett több, egyszerre bekövetkező katasztrófa előfordulásának esélyét, azok számának emelkedését prognosztizálta.

Egymás után jönnek a krízisek

„Jóval magasabb annak a valószínűsége, hogy két ilyen jellegű esemény egyidejűleg bekövetkezik, mint annak, hogy csak egyetlen nagyobb természeti csapás történik” – hívta fel a figyelmet a veszélyre az ENSZ vezetője. „Hamarosan

ahol egy esemény kivált egy másikat, amely kivált egy harmadikat, és így tovább.”

Glasser példaként rámutatott a szíriai helyzetre, ahol az évek óta elhúzódó szárazság tömeges népvándorláshoz vezetett. A civil lakosság a vidéki területekről megrohamozta a városokat, miközben az országban kitört a polgárháború. Hangsúlyozta: az bizonyos, hogy a konfliktus kirobbanásához korántsem csak a szárazság vezetett, ám egy ilyen mértékű aszály a világ bármely részén hasonlóan destabilizáló hatásokat okozhat. Hasonló precedensként Afrikát említi.

Nepáli kisfiúk játszanak egy kiszáradt tófenéken a Katmandutól délre fekvő Lalitpur körzetbeli Csapagauban. A Nepált és a szomszédos India egyes részeit sújtó aszály komoly mezőgazdasági károkat okoz a térségben Forrás: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Szánalmas alulfinanszírozottság

„A most zajló folyamat elképzelhetetlenül súlyos. Sőt, ha nem foglalkozunk vele megfelelően, és nem teszünk valamit, akkor a helyzet tovább romlik” – emeli ki Glasser. „Azt hiszem, az országok vezetői egyre fogékonyabbak a téma iránt egyszerűen azért, mert

A kérdés számomra az: tudunk-e cselekedni még azelőtt, hogy a költségek még tovább, az égig emelkednének? Ez az igazi kihívás.”

Glasser a következő hónapban megnyíló humanitárius isztambuli csúcsértekezlet előtt még arról is beszélt, hogy a nemzetközi katasztrófák kockázatának csökkentését szolgáló lépések „szánalmasan alulfinanszírozottak”.

Lebecsülik a veszélyeket

Az ENSZ adatai alapján 2014-ben a 135,2 milliárd dolláros globális támogatás költségvetésének mindössze 0,4 százalékát, körülbelül 540 millió dollárt költöttek a kockázatok csökkentésére. Az ENSZ ezt az összeget szeretné felemelni legalább 1 százalékig, és a szervezet ezt szorgalmazza majd az isztambuli találkozón is.

Összedőlt épület romjai előtt egy önkéntes mentő az ecuadori Pontejóban. Egyre gyakoribbá válhatnak a természeti katasztrófák, ha nem teszünk valamit Forrás: MTI/EPA/EFE/Christian Escobar Mora

Robert Glasser közben arra is figyelmeztetett, hogy a kormányok világszerte lebecsülik a klímaváltozásból eredő veszélyeket. Szerinte azonban jóval költségesebb és nehézkesebb lesz kezelni a szélsőséges időjárás, illetve a nyomában járó aszályok, árvizek okozta gondokat, mint azt most a politikusok gondolják.