Újabb negyvenkilenc faj sodródott a kihalás szélére

fajpusztulás
Fecskepapagáj (Lathamus discolor))
Vágólapra másolva!
Újabb 49 faj került a veszélyeztetett fajok listájára Ausztráliában, közülük kilenc súlyosan veszélyeztetett. Többek közt az ecsetfarkú patkánykenguru, a háromujjú kígyófogú szkink, a fecske papagáj, egyes orchideafajták és az albatrosz is a kihalás felé sodródik. 
Vágólapra másolva!

Több faj is súlyosan veszélyeztetett

Közel 50 új növény- és állatfajjal bővítette a veszélyeztetett fajok listáját Ausztrália, az ausztrál környezetvédelmi törvény értelmében közülük kilenc súlyosan veszélyeztetett – írja a The Guardian. A jegyzékbe többek közt az ecsetfarkú patkánykenguru (veszélyeztetett kategória), a háromujjú kígyófogú szkink (sebezhető kategória), a fecskepapagáj (a veszélyeztetettből átkerült a súlyosan veszélyeztetett kategóriába), egyes orchide és albatroszfajok kerültek.

Ecsetfarkú patkánykenguru (Bettongia penicillata) Forrás: Wikimedia Commons

„Általában a Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium gondos előkészületek után adja ki a listabővítésről szóló sajtóközleményt, ám ezúttal csak kicsúszott.” – mondta a lapnak Jess Abrahams, az Ausztrál Természetvédelmi Alapítvány (Australian Conservation Foundation) aktivistája, utalva arra, hogy

a minisztérium nem közölte a természetvédőkkel sem, hogy 49 fajt „külön értesítés” nélkül a listához adtak.

A helyi média szerint hasonló nagyságú bővítés 2009-ben történt.

Folytatódik az élőhelyek elvesztése

Abrahams megjegyezte, hogy a természetvédők közös álláspontja szerint a minisztérium nem tesz eleget a veszélyeztetett fajok kihalása ellen, pedig az ehhez kapcsolódó stratégiába szinte a csodával határos módon, a kihalás széléről hozták vissza például a Leadbeater-erszényesmókust.

Leadbeater-erszényesmókus (Gymnobelideus leadbeateri) Forrás: Wikimedia Commons

A legtöbb faj az élőhelyek elvesztése miatt került a veszélyeztetett státuszba és emiatt fenyegeti pusztulás. Ehhez jelentős mértékben hozzájárulnak a különböző kereskedelmi és gazdasági tevékenységek,

a nem megfelelő finanszírozás pedig tovább tetézi a problémát.

„Miben reménykedhetnek ezek az állatok? A fakitermeléssel folytatódik az élőhelyek elvesztése, miközben egyre több faj kerül a veszélyeztetett fajok listájára."

Denevérek is a listán

A fakó álvámpírhoz – amit már korábban a sebezhető kategóriába soroltak – most két másik denevérfaj is csatlakozott a veszélyeztetettségi listán: a nagy fülű patkósdenevér, és a himalájai levélorrú denevér.

Patkósdenevér-féle (Rhinolophus sp.) Forrás: Wikimedia Commons

Előbbi a veszélyeztetett, utóbbi szintén a sebezhető kategóriába került. Valamennyi denevérfaj Cooktown közelében, a York-félszigeten található Melody Rocks területén él, amelyre Queensland állam kormánya bányászati indítványt nyújtott be.

A bánya mészkő karsztképződményei és a hozzájuk kapcsolódó barlangrendszerek azonban kulcsfontosságúak a három denevérfaj élőhelye szempontjából, és Abrahams szerint

a szakemberek jelenlegi ismeretei alapján kettő kizárólag itt szaporodik Ausztrália területén.

A bányászatról szóló előterjesztés jelenleg a queenslandi kormány előtt van. „Jóváhagyásával a denevérek élőhelye és léte további veszélynek lesz kitéve” – mondta Abrahams.

Látványos politikai kudarc

Az Ausztrália délkeleti csücskén, Kelet-Gippslandon talált óriás repülőerszényes szintén a veszélyeztetett fajok listájára került, miután élőhelyét szinte teljesen eltörölte az emberi tevékenység.

A Goongerah Környezetvédelmi Központ csupán 11 óriás repülőerszényest talált egy lakossági felmérés során, mintegy 850 méterre a Errinundra fennsíktól.

Óriás repülőerszényes (Petauroides volans) Forrás: Wikimedia Commons

Pedig az óriás repülőerszényest természetvédelmi törvény védelme alá helyezték.

A fecskepapagáj a fenyegetett kategóriából átkerült a súlyosan veszélyeztetett státuszba,

ami viszont cselekvésre késztette a tasmán kormányt. Céljuk, hogy megvédjék a faj alapvető élőhelyeit az őslakosok fakitermelésétől.

Fecskepapagáj (Lathamus discolor)) Forrás: Wikimedia Commons

„Az őslakosok fakitermelésével kapcsolatos liberális ideológiai fixáció az adófizetők pénztárcájának rovására megy” – állapította meg Nick McKim, Ausztrália „zöld szenátora”. – „Ez egy látványos közpolitikai kudarc."

Egyelőre „elszámoltatható”

Az ausztrál természetvédők felháborodtak: úgy látják, nem túl stabil az ausztrál környezetvédelmi minisztérium védelmi stratégiája, amely egyrészt szorgalmazza a veszélyeztetett fajok védelmét, ám ezzel egyidőben jóváhagyja az állatok, növények élőhelyeinek megsemmisítését.

Az albatroszfélék közül (Diomedeidae) is került fel a veszélyeztetett fajok listájára madárfaj Forrás: Wikimedia Commons

– mondja Abrahams. – „Bár a kormány szeretné kiemelten kezeli a veszélyeztetett fajok megóvását, de mégsem hajlandó több pénzt költeni a célra, ráadásul úgy látszik, hogy nem akarja alkalmazni az ide vonatkozó törvényt és nem törekszik újabb regulák bevezetésére sem a fajok védelme érdekében. Egyszerűen nem ismerik el, hogy szinte naponta kerül fel újabb faj a vörös listára... Látjuk, hogy a fajok fenyegetettségének legalapvetőbb oka az élőhelyek eltűnése, és pont ez lenne az a dolog, ami ellen a legkönnyebben, leggyorsabban lehetne tenni valamit."

A pénznél többre van szükség

A kormányzati stratégia sikeres végrehajtása olyan adatoktól függ, amelyek pontosan tükrözik veszélyeztetett fajok állapotát a vadonban. Ám ezek a feljegyzések gyakran igen elavultak. Az ausztrál kormány

legutóbb 2014-ben utalt ki több száz millió dollárt a veszélyeztetett fajok megmentésére,

amikor Greg Huntot kinevezte a veszélyeztetett fajok biztosának.

Greg Hunt, a veszélyeztetett fajok kormánybiztosa Forrás: Andrew Meares

„Abban sajnos nem lehetünk biztosak, hogy ezt a pénzt a megfelelő módon fektetik be, hiszen nincs a fajoknak egy naprakész, úgymond rehabilitációs terve." – tette hozzá Andrews, közölve, hogy két faj közben lekerült a listáról.Szerinte a finanszírozásnál többre van szükség, és több haszna lenne egy olyan környezetvédelmi jogszabálynak, amely a listán szereplő fajok élőhelyének elpusztítását bűncselekményként büntetné.

Eltérő megközelítést alkalmaznak

2015-ben elkészült Ausztrália első veszélyeztetett fajok stratégiája, amely a bejelentésekor még csak 20-20 emlőst és madarat tartalmazott.

Idén januárban azonban a cselekvési terv teljesen új alapokra került.

„A fajok csökkenésének problematikája sokáig egyszerűen bekerült a „túl nehéz” kosárba és nem foglalkoztunk vele eleget” – mondja Hunt a program kiterjesztéséről. – „Szükségünk volt egy teljesen új és a korábbiaktól eltérő megközelítésre, ami láthatóan már bizonyította létjogosultságát.”

Az ausztrál állatvilág egyik emblémája, a koala (Phascolarctos cinereus) Forrás: Wikimedia Commons

Elindítása óta a stratégiát több mint 500 projektre terjesztették ki, és 130 millió dollárt meghaladó állami forrást biztosítottak a veszélyeztetett állatok, növények és ökoszisztémák helyreállítására.