Sokat hűlt a Föld

műhold
A Föld fotója a világűrből
Vágólapra másolva!
A brit meteorológiai szolgálat, a Met Office kutatása szerint jelentősen csökkent a Föld hőmérséklete a tavalyi napfogyatkozás alatt.
Vágólapra másolva!
A Föld az űrből (számítógépes grafika) Forrás: SKU / SCIENCE PHOTO LIBRARY

2015. március 20-án teljes napfogyatkozás volt az Atlanti-óceán északi részén, a Feröer-szigeteken és a Spitzbergákon, részleges Európa más területein, Izlandon, Észak-Afrika és Ázsia egyes részein. Európa nagy részében viszont egyszerű reggeli eseménynek számított, ugyanakkor a brit kutatóknak közel sem volt átlagos.

Ez volt az első alkalom, hogy egy teljes napfogyatkozás idején

műholdakat használtak a földfelszín hőmérsékletének megfigyelésére.

A nagy területet felölelő felvételeket a brit meteorológiai állomások egyperces méréseivel összevetve arra a következtetésre jutottak, hogy a napfogyatkozás ideje alatt a földfelszín hőmérséklete csökkent Nagy-Britannia és Európa érintett területein.

A Föld műholdról készített fotója a kozmoszból Forrás: AFP/Handout

olvasható a Met Office weboldalán, Azt írják, hogy a hőmérséklet leginkább ott esett le, ahonnan megfigyelve

nagyobb volt a fogyatkozás mértéke, hosszabb az esemény és a nap korábbi szakaszában történt.

Az eredményekről a Royal Society Philosophical Transactions című rangos folyóiratának különleges, napfogyatkozás tematikájú számában két tanulmányban is beszámolnak majd a kutatók. A szerzők egyike, Elizabeth Good azt mondta, korábban a helyi tényezők, például a vegetáció kiterjedése vagy a felhőzet miatt nehezen találtak kapcsolatot a hőmérséklet ingadozása és a Nap elsötétedése között.