A bioüzemanyagok inkább növelik, mint csökkentik a CO2-kibocsátást

biodízel
Bioetanol töltőállomás
Vágólapra másolva!
A Michigani Egyetem kutatóinak új tanulmánya megkérdőjelezi azt a széles körben elterjedt feltételezést, hogy a bioüzemanyagok, például az etanol és a biodízel eredendően szénsemleges.
Vágólapra másolva!

Tévesnek tűnik az eddigi vélekedés

Téves az népszerű hit, miszerint a bioüzemanyagok elégetésekor felszabaduló üvegházhatású szén-dioxid-gázt teljesen ellensúlyozza a növények növekedésekor felvett CO2-mennyiség, állítják John DeCicco és munkatársai, akik közösen készítettek egy tanulmányt a Michigani Egyetem Energiaintézetében.

Bioetanol töltőállomás Forrás: MTI/Győri Károly

A tanulmány az USA mezőgazdasági minisztériumának termésadataira támaszkodva kimutatja, hogy abban az időszakban, amikor az USA bioüzemanyag-termelése meredeken megemelkedett, az üzemanyag-termeléshez használt növények megnövekedett szén-dioxid-felvétele

csupán az elégetett bioüzemanyagból származó CO2 37 százalékának a kivonására volt elegendő.

Inkább növekedett a CO2-kibocsátás

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az emelkedő bioüzemanyag-felhasználás inkább a globális felmelegedést okozó szén-dioxid-kibocsátás nettó növekedésével, semmint csökkenésével járt – ahogy azt sokan állítják. Az eredmények a Climatic Change folyóirat augusztus 25-i számában jelentek meg.

Elkészült bioetanolt tankol egy kamion a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft. szabadegyházi gyárában. Forrás: MTI/Kollányi Péter


„Ez az első tanulmány, amely alaposan megvizsgálja szén körfogását azokon a termőterületeken, ahol bioüzemanyagnak való növényeket termesztenek, a helyett, hogy csak becslésekre támaszkodna" – mondta DeCicco. „Amikor megnézzük mi is történik valójában a földeken, azt tapasztaljuk, hogy nem távolítódik el elegendő szén a légkörből ahhoz, hogy ellensúlyozni tudja a kipufogón át kikerülő mennyiséget."