Az emberek 92 százaléka él erősen szennyezett levegőben

aeroszol
Az aeroszolok zömét a gépjárművek és a gyárak juttatják a levegőbe
Vágólapra másolva!
A Föld lakóinak 92 százaléka egészségre veszélyes szintű légszennyezettségben él az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint, amelyekből az is kiderül, hogy a légszennyezettség következtében évente több mint hétmillióan halnak meg.
Vágólapra másolva!

A káros anyagokkal szennyezett kültéri levegő hárommillió, a nem tiszta beltéri levegő 4,3 millió halálesetet okoz - közölte a szervezet kedden Genfben kiadott jelentésében. A levegő minőségét világszerte több mint háromezer helyen mérték. A WHO a szálló por szintjét a köbméterenkénti 25 mikrogramm felett tartja veszélyesnek.

A károsanyag-kibocsátás miatti szívinfarktus, tüdőrák és a krónikus légúti megbetegedések kialakulásának kockázata a szegényebb országokban különösen magas. A légszennyezettség miatt bekövetkező halálesetek csaknem 90 százaléka ezekben az országokban történik, amelyek kétharmada Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati területein található.

A kültéri levegő szennyezettsége miatt bekövetkező halálesetek száma Türkmenisztánban a legmagasabb. A WHO szerint a sorban Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Afganisztán, Egyiptom és Kína következik. A szegényebb országokban nem csak a kültéri levegő erősen szennyezett. A WHO szerint csaknem három milliárdan még mindig szénnel, trágyával, fával vagy más növényi maradékkal fűtenek és főznek is, ami jelentősen növeli a belső légtér szennyezettségét.

Hasonló adatokat közölt a WHO májusban is, de "az új modell megmutatja, hova koncentrálódik a probléma, ezzel megfigyelési alapot nyújt a helyzet megoldására" - mondta Flavia Bustreo, a WHO vezérigazgató-helyettese.

A májusi jelentés szerint az alacsonyan és közepesen fejlett országok nagyvárosai lakosságának 98 százaléka erősen szennyezett levegőben él.

A gazdagabb országokban javul, a szegényebb régiókban romlik a helyzet

Carlos Dora, a WHO koordinátora szerint két folyamat játszódik le: a gazdag országokban egyre jobb minőségűvé válik a levegő, míg a szegényebb országokban egyre rosszabb lesz.

Portól fuldokolnak a városok Forrás: AFP/Str

A feladat, hogy mind a politikai vezetőket, mind az egyéneket tájékoztassák a kockázatokról. A szakértő kitért arra is, hogy a WHO-nak nincs bizonyítéka arra, hogy az arcot takaró maszk, amelyet például Ázsia több részén is viselnek az emberek, csökkentené a levegőben szálló finomrészecskék szervezetbe bejutásának kockázatát.

Bár Kína szerepel azon hat ország között, ahol legmagasabb a szennyezett kültéri levegő miatt bekövetkező halálesetek száma, Dora szerint az ország sokat tesz a probléma legyőzéséért. De a széntüzelésű erőművek, az energiatermelés érdekében szenet és fát égető háztartások, és a szállítás tovább generálják a szennyezettséget Kínában.