Algákat felhasználva juthatunk tiszta energiához

alga
Alga a Yuba folyón
Vágólapra másolva!
Izraeli kutatók felfedezték, hogy egyes algák nagy mennyiségben képesek hidrogént termelni, amely a világ legtisztább energiaforrása.
Vágólapra másolva!

A Tel-Avivi Egyetem kutatói kiderítették, hogyan termelnek a mikroalgák hidrogént, a jövő tiszta üzemanyagát, és lehetséges mechanizmust is javasoltak ennek a környezetbarát energiaforrásnak a tömeges termelésére. Az eredményeket a Biotechnology for Biofuels folyóiratban tették közzé.

Folyamatos hidrogénprodukció

Korábban a kutatók úgy vélték, hogy az algák csupán egyetlen mikrokitörésben termelnek hidrogént hajnalban, amely csupán néhány percig tart. De a kutatások vezetője, Iftach Yacoby és csoportja nagy érzékenységű technikát használva felfedezte, hogy az algák egész nap termelnek hidrogént a fotoszintézisből.

A laboratóriumi tesztek feltárták, hogy az algák a hidrogenáz enzim segítségével termelik a hidrogént. Az enzim azonban oxigén jelenlétében lebomlik. A kutatók hatékony mechanizmust fedeztek fel az oxigén eltávolítására, így a hidrogenáz folyamatosan termeli a hidrogént.

Mikroalgák Forrás: Wikimedia Commons

Cél az ipari termelés

„A mechanizmus felfedezése világossá teszi, hogy az algákban jelentős kihasználatlan lehetőség rejlik a hidrogén üzemanyag termelése szempontjából" – mondta Yacoby. „A következő kérdés, hogyan lehet felerősíteni ezt a termelést ipari célokra úgy, hogy az enzim túltermelésére késztetjük az algákat."

A felfedezés birtokában a kutatók úgy vélik, hogy genetikai módosítással 400 százalékkal lehet növelni az algák hidrogéntermelését. Yacoby most olyan szintetikus enzimeket keres, amelyek képesek a hidrogéntermelést a mikroalgák szintjéről ipari szintre emelni.