Egyre gyilkosabbá váló időjárási jelenségek

2016.11.08. 19:02

Az elmúlt 19 évben több mint 528 ezer embert öltek meg és 2780 milliárd eurós (850 billió forintos) kárt okoztak világszerte az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a viharok, hőhullámok és áradások - áll a Germanwatch környezetvédelmi szervezet idei klímavédelmi indexében, amelyet kedden mutatott be Bonnban és Marokkóban.

Rendkívüli katasztrófák a karibi térségben

A globális klímakockázati index (CLRI) az 1996 és 2015 közötti időszakot vizsgálta, amikor világszerte csaknem tizenegyezer szélsőséges időjárási esemény történt.

A leginkább érintett területek Honduras, Haiti és Mianmar a Mitch,

a Nargis és a Sandy hurrikánok miatt, amelyek 1998-ban, 2008-ban és 2012-ben pusztítottak ezekben az országokban.

A Nicole hurrikán Bermuda partjainálForrás: AFP/Hoaa-NASA

A Germanwatch rendkívüli katasztrófának nevezte ezeket az óriásviharokat. Tavaly Mozambik és Malawi, valamint a karibi Dominikai Köztársaság volt a leginkább érintett ország.

Az afrikai országokban 2014 és 2015 fordulóján monszunesők pusztítottak,

a Dominikai Köztársaságban 2015 augusztusán az Erika nevű trópusi vihar tombolt. A Germanwatch számításai szerint a Dominikát ért károk a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 75 százalékát teszik ki.

Magyarország egyelőre még hátul áll a klímakockázati listán

Magyarország a klímakockázati index országokat rangsoroló listáján a 109. helyre került. A Germanwatch a Munich Re világszerte tevékeny viszontbiztosító konszern adataira építve adja ki minden évben az indexet,

az idei a 12. jelentés.

Azt számítják ki, mennyire súlyosan érintik az egyes országokat a viharok, hőhullámok, áradások a halálos áldozatok számát és a közvetlen gazdasági veszteséget tekintve, a népesség méretének és gazdasági erejének figyelembe vételével.

Trópusi vihar nyomai HaitinForrás: AFP/Logan Abassi

A Germanwatch a marokkói ENSZ klímakonferenciára utalva kiemelte: indexük figyelmeztető jelzésként értelmezhető, a klímaváltozás miatt bekövetkező időjárási szélsőségekre ugyanis alkalmazkodással és megfelelő intézkedésekkel fel lehet készülni.

A klímaváltozás egyre szélsőségesebb jelenségeket okoz

A szakértők abból indulnak ki, hogy a klímaváltozás sok helyen okozhat erőteljes időjárási szélsőségeket. A meleg levegő például több vizet vesz fel, ami több csapadékot eredményez.

A következmények azonban regionálisan eltérőek lehetnek.

Az index szerint 2015-ben az esők, áradások és földcsuszamlások okozták a legtöbb kárt világszerte.

Forrás: AFP/Hector Retamal

A szervezet utalt arra is, hogy elsősorban a szegényebb országokat érintik erőteljesen a szélsőséges időjárási jelenségek. Az 1996 és 2016 között tíz leginkább érintett országból kilenc alacsony egy főre jutó bevételű fejlődő ország.

A Matthew hurrikán a Karibi-térségbenForrás: MTI/AP/Dieu Nalio Chery


A marokkói klímakonferencián többek között arról is tanácskoznak a részt vevő országok, hogyan támogassák a különösen sebezhető, szegény országokat, hogy megbirkózzanak a klímaváltozás következményeivel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK