Tízezer forintot is spórolhat a tudatos fűtéssel

Család, Panelben laksz? 3 tipp a kiadásaid csökkentésére, panel, kiadás, fűtés, költség
Vágólapra másolva!
A nem megfelelő fűtőanyag használata csak tovább növeli az üvegházhatást. Néhány környezetbarát fűtési módszerrel azonban akár évi több mint tízezer forintot is meg lehet spórolni.
Vágólapra másolva!

A fűtési szezon beköszöntével fontos odafigyelni, hogy hogyan is fűtjük otthonunkat. A megfelelő módszerekkel nemcsak a pénztárcánknak kedvezünk, hanem a Földet is hatalmas környezeti terheléstől szabadíthatjuk meg. A Médiaunió Nem nehéz...! kampánya a tudatos fűtésre szeretné felhívni a figyelmet.

A legtöbb lakásban már szabályozható a fűtés Forrás: Thinkstock

A Magyarországon felhasznált energia 40 százalékát az épületeken belül használják, ennek közel kétharmada a fűtés és a hűtés. A nem megújuló fűtőanyagok használatával lakásunk fűtése 2-4 tonna szén-dioxid-kibocsátással jár. Néhány egyszerű módszerrel ennek a 10 százalékát is meg lehet spórolni.

A hatályos jogszabály szerint a kályhában csak a kereskedelemben kapható tüzelőanyagok, a papírhulladék és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék égethető.

A lakkozott parketta például már kezelt fának számít.

Lenkei Péter, a Nem nehéz! kampány szakértője azt mondta, festékek vagy a faforgácsot lemezként összetartó ragasztók égetésekor olyan káros anyagok jutnak a levegőbe, amelyek rákot vagy más egészségkárosodást okozhatnak.

Szilárd tüzelőanyagok égetésekor érdemesebb a fát választani a szén helyett, hiszen a fatüzelés megújuló, az égetéskor felszabaduló szén-dioxid az új fák növekedésével megkötődik. A szén és a földgáz esetében azonban a szén-dioxid a levegőben marad.

Ha sötétedéskor behúzza a függönyt, a meleg levegő nem szökik ki az ablakon Forrás: Thinkstock

A távfűtéses lakásban is sokat lehet tenni a környezetvédelemért. A legtöbb lakásban lehet szabályozni a radiátor hőmérsékletét. Már azzal is sokat lehet tenni a Földért, ha 22 helyett 21 Celsius-fokra állítjuk a hőmérsékletet, ugyanis 1 Celsius-fokos léghőmérséklet-csökkenés 3-5 százalék energia-megtakarítást jelent. A nappali ideális hőmérséklete 21, a hálószobáé 18-19 Celsius-fok, és 40-60 százalékos az ideális páratartalom. Ezekkel egy gázfűtéses lakásban akár évi 12 500 forintot lehet megtakarítani.

A túlfűtés helyett érdemes inkább egy pulóvert felvenni, és az is fontos, hogy a fűtőtestek ne legyenek bútorral vagy függönnyel eltakarva, mert ez akadályozza a hő áramlását. A szellőztetést pedig célszerűbb úgy megoldani, ha 3-5 percre szélesre nyitja az ablakokat.

További hasznos tippeket a nemnehez.hu oldalon és a kampány Facebook-oldalán olvashatnak.