Minden idők harmadik legmelegebb októbere volt az idei

invazív faj
Az egyre intenzívebb globális felmelegedés eltolja az éghajlati övek határát, és elősegíti az invazív fajok terjedését
Vágólapra másolva!
Ugyan az idei csak a harmadik lett minden idők legmelegebb októberei között a mérések kezdete óta, mégis 2016 lesz az egyik legforróbb év az amerikai Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Az október 0,73 Celsius-fokkal volt a 20. század 13,9 fokos globális átlaga fölött - írta közleményében a NOAA. Az év átlaghőmérséklete októberrel bezárólag 0,97 fokkal haladta meg a mérések kezdete óta számított átlagot, ami magasabb, mint a 2015-ös 0,18 fokos emelkedés.

- áll a jelentésben.

A hőmérséklet a La Nina légköri jelenség miatt kezdett csökkenni, mely szokatlanul hideg időt hozott a Csendes-óceán egyenlítői térségébe. Az októberi rekordok között volt Alaszka és Finnország soha nem tapasztalt szárazsága. Afrikában a 2015-ös rekord után a második legmelegebb októbert mérték.

Forrás: Origo

A NOAA szerint októberben érte el az ebben a hónapban tapasztalt legkisebb kiterjedését az északi-sarkvidéki jég, mióta 1979-ben mérni kezdték. Ez az érték 28,5 százalékkal kisebb, mint az 1981-2010 közötti októberi átlag. A világ tengereinek felszíni hőmérsékleti átlaga a második legmelegebb októberi érték volt, azonban 2016-ban ez volt eddig az év legmagasabb értéke a NOAA adatai alapján.