Még mindig nagyon kevesen gyűjtik szelektíven a hulladékot

szemét, kuka, szelektív hulladékgyűjtés
Vágólapra másolva!
Tavaly 2,2 millió tonna lakossági hulladék keletkezett Magyarországon, ezeknek azonban csupán 10 százalékát gyűjtötték szelektíven.
Vágólapra másolva!

Több mint 2,6 millió tonna kommunális hulladék keletkezett 2015-ben, ebből 2,2 millió tonnát a lakosság termelt. Ez azt jelenti, hogy

egy embernél átlagosan 225 kilogramm hulladék keletkezett.

A KSH szerint ennek a hatalmas mennyiségnek mindössze 10 százalékát, vagyis 203 ezer tonnát gyűjtötték szelektíven.

A magyar emberek 80-90 százaléka vallja, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, de csak 15 százalékuk tesz így valójában a szelektalok.hu szerint.

Európában is a hulladék csupán 48 százalékát gyűjtik szelektíven.

A könnyen szelektíven gyűjthető hulladékok közé tartozik a papír, a műanyag, a fém és az üveg. Ezeknek nagy része teljesen újrahasznosítható, ezért fontos szelektíven gyűjteni őket.

  • A papírhulladék 13,4 százalékban található meg a kommunális hulladékok között. Ezek főleg újságpapírok, kartondobozok, csomagolópapírok, irodai papírhulladékok, szórólapok, reklámkiadványok, papírpoharak és italos kartonok.
  • A műanyag 13 százalékban található meg a kommunális hulladékok között. Hazánkban évente 80 millió darab keletkezik ebből, ezeket egymás mellé téve a Holdra is eljuthatnánk.
  • A fémhulladék 1,8 százalékát teszi ki a kommunális hulladéknak. 800-900 millió darabot használnak Magyarországon egy évben, de kevesebb, mint 50 százaléka kerül a szelektívbe.
  • A kommunális hulladék 3,5 százalékban tartalmaz üveget, ami a városi háztartási hulladék 8-10 százaléka.
A hulladék legnagyobb részét az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik ki Fotó: Pályi Zsófia

Egy 2011-es Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés felmérés szerint a legtöbben a papírhulladékot gyűjtik szelektíven, majd a műanyag és üveg hulladékot, és a sor végén az italos karton és az alumínium hulladék található.

A Médiaunió Nem nehéz kampányának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára:

  • Akár az erkélyre is ki lehet tenni többféle kukát, amibe a szétválogatott szeméttípusokat gyűjthetjük, majd ezeket célszerű nagy adagban elvinni a szelektívkukához.
  • Figyeljünk oda rá, hogy csak „tiszta" hulladékot dobjunk bele a szelektívgyűjtőkbe és ezeket minél kisebb méretre gyűrjük össze.