Még mindig nagyon kevesen gyűjtik szelektíven a hulladékot

2016.12.08. 12:00

Tavaly 2,2 millió tonna lakossági hulladék keletkezett Magyarországon, ezeknek azonban csupán 10 százalékát gyűjtötték szelektíven.

Több mint 2,6 millió tonna kommunális hulladék keletkezett 2015-ben, ebből 2,2 millió tonnát a lakosság termelt. Ez azt jelenti, hogy

egy embernél átlagosan 225 kilogramm hulladék keletkezett.

A KSH szerint ennek a hatalmas mennyiségnek mindössze 10 százalékát, vagyis 203 ezer tonnát gyűjtötték szelektíven.

A magyar emberek 80-90 százaléka vallja, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, de csak 15 százalékuk tesz így valójában a szelektalok.hu szerint.

Európában is a hulladék csupán 48 százalékát gyűjtik szelektíven.

A könnyen szelektíven gyűjthető hulladékok közé tartozik a papír, a műanyag, a fém és az üveg. Ezeknek nagy része teljesen újrahasznosítható, ezért fontos szelektíven gyűjteni őket.

  • A papírhulladék 13,4 százalékban található meg a kommunális hulladékok között. Ezek főleg újságpapírok, kartondobozok, csomagolópapírok, irodai papírhulladékok, szórólapok, reklámkiadványok, papírpoharak és italos kartonok.
  • A műanyag 13 százalékban található meg a kommunális hulladékok között. Hazánkban évente 80 millió darab keletkezik ebből, ezeket egymás mellé téve a Holdra is eljuthatnánk.
  • A fémhulladék 1,8 százalékát teszi ki a kommunális hulladéknak. 800-900 millió darabot használnak Magyarországon egy évben, de kevesebb, mint 50 százaléka kerül a szelektívbe.
  • A kommunális hulladék 3,5 százalékban tartalmaz üveget, ami a városi háztartási hulladék 8-10 százaléka.
A hulladék legnagyobb részét az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik kiFotó: Pályi Zsófia

Egy 2011-es Italoskarton Környezetvédelmi Egyesülés felmérés szerint a legtöbben a papírhulladékot gyűjtik szelektíven, majd a műanyag és üveg hulladékot, és a sor végén az italos karton és az alumínium hulladék található.

A Médiaunió Nem nehéz kampányának célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára:

  • Akár az erkélyre is ki lehet tenni többféle kukát, amibe a szétválogatott szeméttípusokat gyűjthetjük, majd ezeket célszerű nagy adagban elvinni a szelektívkukához.
  • Figyeljünk oda rá, hogy csak „tiszta" hulladékot dobjunk bele a szelektívgyűjtőkbe és ezeket minél kisebb méretre gyűrjük össze.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK