Legyen zöld a karácsony! Így vásároljon tudatosan szeretteinek

karácsony család ajándékozás Advent - Minden napra egy mese: Minden nap szenteste kult
Vágólapra másolva!
Egyesek már mindent megvettek karácsonyra, mások most kezdik beszerezni a tökéletesnek gondolt ajándékot. Azonban érdemes odafigyelni arra is, hogy az ünnepi vásárlási lázban is környezettudatosak maradjunk, minden decemberben ugyanis jelentősen megnő a papírfelhasználás.
Vágólapra másolva!

A magyarok körülbelül 950 millió forintot költenek az ünnepek idején, egy ember átlagosan 20-30 ezer forintért veszi meg az ajándékokat szeretteinek az Országos Kereskedelmi Szövetség 2015. decemberi adatai szerint. A legnépszerűbb ajándékok az illatszerek, könyvek, játékok, ruhák, csak ezek után következnek a különböző elektronikai cikkek.

Átlagosan 30 ezer forintot költ egy magyar ajándékokra Forrás: Thinkstock

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés 2014-es adatai szerint

decemberben jelentősen, 10-15 százalékkal megnő a papírfelhasználás: fejenként 7,8-ról 9 kilogrammra.

Ezt főként a csomagolópapírok teszik ki, valamint az élelmiszerek (amiből az ünnepek idején többet veszünk) és ajándékok saját csomagolóanyagai. Már így is nagymértékű papírfogyasztónak számítunk,

egy magyar átlagosan évi 95 kg papírt használ el,

ennek 50 százaléka termékek csomagolóanyaga.

A csomagolópapírokat újra felhasználhatjuk következő karácsonykor Forrás: Thinkstock

A Médiaunió "Nem nehéz" nevű, környezetvédelmi és tudatos vásárlásról szóló kampánya az alábbi tippeket ajánlja az ünnepek idejére, hogy környezettudatosan vehessünk hasznos ajándékokat szeretteinknek:

  • Készítsen saját kezűleg, kreatív ajándékot!
  • Ajándékozzon élményt, közös programot! Ha ruhát adna valakinek, adjon helyette utalványt, így biztosan olyat tud venni magának az illető, ami tetszik neki.
  • Ha mindenképpen terméket szeretne venni, gondolja át, mire lehet szüksége szeretteinek, ami hosszú távon is hasznos lehet.
  • Elektronikai eszköz vásárlásánál figyeljen, hogy környezettudatos terméket vegyen!
  • Ne használjon csomagolópapírt, mivel pár perc után úgyis a szemétben köt ki. Amennyiben mégis inkább csomagolópapírban adná át ajándékát, hívja fel családja figyelmét a papír megóvására, így azt jövőre is fel lehet használni.
  • A hulladékká váló termékeket is kezelje környezettudatosan!

További ötleteket a Nem nehéz kampány Facebook-oldalán, valamint a nemnehez.hu weboldalon olvashat.