Vágólapra másolva!
A Granta nevű brit irodalmi folyóirat ma hirdette ki a 22 legjobb spanyol nyelven író fiatal listáját. A lap régi hagyománya, hogy időről időre tematikus számot állít össze a legígéretesebbnek tartott szerzők szövegeiből, de most először jelentkeztek idegen nyelvű szerzők rangsorával. Mivel az előző listáknál is jól saccoltak, a mostani névsorra is odafigyelt a könyves világ.
Vágólapra másolva!

A Granta eddig öt alkalommal állított össze listát a legígéretesebbnek tartott fiatal íróreménységekből. A három angol (1983, 1993, 2003), illetve két amerikai (1996, 2007) listán olyan, ma már jól csengő nevek szerepelnek, mint Ian McEwan, Kazuo Ishiguro, Martin Amis vagy Salman Rushdie. A folyóirat most először nem angol nyelven alkotó szerzők között rangsorolt. Nem meglepő módon ezúttal az irodalmi piac másik nagy szeletét, a spanyol nyelvű irodalmat fésülték át feltörekvő tehetségek után kutatva. John Freeman, a Granta amerikai születésű szerkesztője elmondta, hogy az Egyesült Államokban óriási piaca van a spanyol irodalomnak. Reményei szerint a lista hozzájárul az országok közötti nyelvi korlátok ledöntéséhez, és kiadóhoz segítheti az eddig szinte ismeretlen írókat.

A hattagú zsűri a spanyol Granta két munkatársán kívül írókból és kritikusokból állt, a neveket október 1-jén délben hozták nyilvánosságra. Az argentinok szerepeltek a legjobban, nyolc írójuk is bekerült az összeállításba. Valerie Miles szerkesztő ezt azzal magyarázta, hogy az országban jól működik a könyvkiadás, az olvasóközönség pedig különösen művelt, ami nagyban segítette egy erős és új írógeneráció létrejöttét. Az írók kétharmadát még nem fordították le angol nyelvre, így számukra nagy segítséget jelent a nyilvánosság. A szerencsésebbek közé tartozik például Santiago Roncagliolo, akinek az Abril rojo (Vörös április) című regénye már angolul is elérhető. Bár a 35 éves perui hevesen tiltakozik a kategorizálás ellen, de hazájában máris Mario Vargas Llosa utódjaként emlegetik. A 22 szerző szövegeiből álló tematikus szám november véégn fog megjelenni.