Vámpíroktól a szörnyekig és vissza: karácsonyi könyvajánló

Vágólapra másolva!
Még mindig nem találtál jó ajándékot a fa alá? A könyv tuti siker, adunk is rögtön néhány ötletet, melyiket érdemes választani. Divatos vámpír-thriller, beszélgetőskönyv, ínyencreceptek, képregény - az idei karácsony slágerei.  
Vágólapra másolva!

Forrás: --Guillermo del Toro-Chuck Hogan: A kór, Könyvmolyképző, 2010, 600 oldal, 2999 Ft (puhakötés), 3999 Ft (keményfedeles)

Kinek? Aki rá van kattanva a vámpírtörténetekre, de van idegzete a keményebb horrorsztorikhoz is.

Miért jó? Új vámpír-saga a láthatáron, nem is akárki írta. Guillermo del Toro elképesztő fantáziája a garancia arra, hogy nem lapos és vérszegény sztorit kapunk. A Hellboy-filmek és A faun labirintusa című gyönyörű fantasy rendezője egy vérprofi krimiszerzővel (A tolvajok városá-t is író Chuck Hogannel) állt össze, az eredmény egy izgalmas vámpírtrilógia, aminek az első része most jelent meg magyarul A kór címmel. Nagy felhajtás volt körülötte, amikor angol nyelvterületen megjelent, a kritikusok dicsérték.

Miről szól? Készüljön fel mindenki, itt a vámpírok nem romantikus, rebegő pillájú hősszerelmesek, hanem tömeggyilkosok. A kezdő jelenet remek: egy repülőgép szép csendben megáll a leszállópályán, rajta mindenki halott, találnak viszont egy üres ládát egy kupac földdel.

Forrás: --Jason Lutes: Berlin - A kövek városa, Comicsmania, 2010, 216 oldal, 2730 Ft

Kinek? Aki alapból nem képregényrajongó, de nyitott annyira, hogy egy komolyabb téma apropóján egy új műfajjal ismerkedjen meg. Meg azoknak, akik már Art Spiegelman Maus-át is szerették.

Miért jó? Jason Lutes a weimari köztársaság éveiben játszódó fekete-fehér graphic novel-trilógiája, a Berlin nemrég jelent meg Amerikában is, de már klasszikus a műfajban. Szép és kifejező rajzok, izgalmas történelmi korszak, jó karakterek és érdekes forgatókönyv. Most megjelent magyarul az első rész Berlin - A kövek városa címmel.

Miről szól? Egy fiatal újságíró (Kurt Severing) és egy képzőművész-növendék (Marthe Müller) életének tükrében látjuk a gazdasági válság következményeit és nácizmus lassú és vészjósló kibontakozását a 20-30-as évek Berlinjében.


Forrás: --Veiszer Alinda: Záróra, Harminc őszinte beszélgetés, Alexandra, 2010, 450 oldal, 3499 Ft

Kinek? Akinek van türelme interjúkat olvasgatni.

Miért jó? Veiszer Alinda, szó mi szó, idegesítő jelenség képernyőn, nem mintha rosszul kérdezne, de valahogy furcsán mórikálja magát. Egyvalami azonban csodálatraméltó interjúiban: beszélgetőtársai szinte kivétel nélkül mind szokatlanul őszintén és leplezetlenül nyílnak meg előtte. Ez a könyv fő értéke is: rejtett sértettségek, kudarcok sejlenek fel a sorok mögül, és természetesen olyan sikerekről és eredményekről is értesülünk, amikről nem tudtunk volna.

Miről szól? Veiszer Alinda négy éve készít interjúkat az m2 Záróra című műsorában. Most azonos címmel az eltelt évek legjobb interjúiból szerkesztett könyvet. Megtudjuk, Stohl Andrást hogy rúgta a Katona József Színházból Zsámbéki Gábor, Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmkészítőt miért nem szereti a szakma, és ki tervezi Sebestyén Júlia fellépőruháját.


Forrás: --Nagy Balázs (szerk.): Magyarország legszebb túraútvonalai, Totem Plusz Könyvkiadó, 2010, 416 oldal, 4990 Ft

Kinek? Túrázni vágyóknak.

Miért jó? Biztos sokan voltak már úgy, hogy eldöntötték, hogy hétvégén elmennek túrázni, de mikor ki kellett volna választani az úticélt, csak össze-vissza kattintgattak a neten összevissza tenyésző kirándulásajánló cikkek között. A Magyarország legszebb túraútvonalai kompakt összefoglalója a témának, a hagyományos útikönyvekre jellemző praktikus felépítéssel.

Miről szól? Javasolt túraútvonalak Magyarország különböző vidékeire, térképekkel, sok képpel, a túra adataival (távolság, szintemelkedés, szükséges idő stb.), a környék látnivalóival. A túrák között vannak könnyebbek, nehezebbek is, de ha valaki inkább az a "Sopronig autózunk, ott cukrászdába beülünk"-típusú kiránduló, neki inkább a szintén idén megjelent Hosszú hétvégék Magyarországon megjelent kiadványt ajánljuk, amely gyönyörű kivitelezésű, modern útikönyv, de az előző kötettel ellentétben inkább hazánk városi látnivalóira koncentrál.

Forrás: --Köteles Viktória: 88 magyar találmány, Sanoma, 2010, 128 oldal, 3300 Ft

Kinek? Tíztől fölfelé mindenkinek hasznos lehet, de nem árt egy kis műszaki érdeklődés.

Miért jó? Köteles Viktória egy klasszikus, olvasmányos ismeretterjesztő kötetben foglalta össze a magyar felfedezők hozzájárulását a világtörténelemhez. Tetszetős képek és figyelemfelkeltő fejezetcímek ragadják ki a tudománytörténetből az izgalmas részeket, miközben meglepően alapos életrajzok és (már rövidebb) műszaki magyarázatok szólnak az adott találmány hátteréről. Jó, hogy az újabb magyar szabadalmak is bekerültek a könyvbe, például Gömböc vagy a háromdimenziós tervezést segítő Leonar3do toll.

Miről szól? A cím nem árul zsákbamacskát, 88 műszaki találmányról esik szó, mindet a feltalálók nemzetisége kapcsolja össze.

Forrás: --Gervai András: Fedőneve: szocializmus. Művészek, ügynökök, tartótisztek, Jelenkor Kiadó, 2010, 400 oldal, 3200 Ft

Kinek? Akit érdekel a kádárizmus története, és türelme is van történeti iratok részleteiről olvasgatni.

Miért jó? A filmkritikus-filmes szakíró Gervai András másfél évtizede szisztematikusan kutatja a filmszakma sötét ügyeit. 1995-ös Mozi az alagútban című könyvében a szakma rendszerváltás utáni szétesését vizsgálta, 2004-ben megjelent A tanúk című interjúkötetében pedig a filmrendezőkkel beszélgetve annak eredt nyomába, a politika hogyan szólt bele a szocializmusban a filmkészítésbe. A nyomozás ezután az állambiztonsággal folytatódott: Gervai András 2006-ban azzal kavart vihart, hogy addigi eredményeit publikálva leleplezte Szabó István filmrendező ügynökmúltját. Az akkori kutatások most a Fedőneve: szocializmuscímű könyv alakjában öltenek testet.

Miről szól? Gervai objektíven és szenvtelenül tárja elénk az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában talált, filmszakmával érintkező iratok tartalmát. A könyvből képet kapunk arról, hogyan szőtte át a filmesek világát az ügynökök hálózata. A beszervezés hátteréről (okok, motiváció) az iratok természetéből adódóan nem tudunk meg sokat, de akit érdekel a kádárizmus titkos élete, annak érdekes olvasmány lesz Gervai András könyve.

Forrás: --Segal Viktor: Színek és ízek, Boook, 2010, 256 oldal, 4990 Ft

Kinek? A gasztronómia iránt érdeklődőknek.

Miért jó? Az egyik legmenőbb hazai sztárséf jegyzi az idei karácsony slágerszakácskönyvét. Segal Viktor Tel-Aviv, Párizs, Amszterdam elegáns éttermeiben sajátította el a csúcsgasztronómiát, főzött Harvey Keitelre és Bill Clintonra is. A fúziós konyha híve, Budapesten is e szellemben nyitott éttermet, ami két éve zárt be, azóta Segal Viktor tanácsadóként dolgozik - illetve most például összeállított egy szakácskönyvet. A kötetben az a vicces, hogy úgy néz ki, mint egy elegáns művészeti album: a fejezeteket Baráth Áron festőművész ecsetvonásai választják el egymástól, és a fényképek is gyönyörűek. Mautner Zsófi, a népszerű Chili&Vanilia gasztroblog szerzője jegyezte le a recepteket.

Miről szól? A könyv nem fogásonként, hanem alapanyagok szerint csoportosítva mutat be 75 ételt. Többségük extra különleges (pl. pisztáciás-zöldcitromos morzsakéregben sült lazacfilé), de állítólag nem nehéz őket elkészíteni.

Forrás: --Raymond Carver: A kezdők, Magvető, 2010, 316 oldal, 2900 Ft

Kinek? Aki szerette Robert Altman Rövidre vágva című filmjét, meg aki szereti az amerikai irodalmat.

Miért jó? A Magvető elkezdte kiadni Raymond Carver amerikai író prózai életművét, A kezdőkaz első a kötet. Carvert az amerikai próza szenvtelen, tárgyilagos (úgynevezett minimalista) realista irányához szokás sorolni, mondják azt is, ő Hemingway a nyolcvanas évek Amerikájában, de hasonlítják Csehovhoz is. Az amerikai irodalom alaparca, furcsa is volt, hogy eddig csak egy válogatáskötet volt elérhető tőle magyarul. Robert Altman zseniális Rövidre vágva című filmje alapjául is Carver novellái szolgáltak.

Miről szól? A kezdők című kötet 17 remek elbeszélést tartalmaz, többségük nyomasztó és zsigerekig ható. Amerikai átlagpolgárok ülnek tragédiáikba süppedve otthonaikban.

Forrás: --Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók, Magvető, 2010

Kinek? Nőknek, akik szeretik a komótos, hangulatos élettörténeteket.

Miért jó? Ljudmila Ulickaja nagyon tud mesélni, nem véletlenül ő a legnépszerűbb ma élő orosz író. Szerethető, hiteles alakjai köré életszagú történeteket sző, közben pedig tapintható atmoszférát teremt apró tárgyakból és mindennapi élményekből.

Miről szól? Az Elsők és utolsók című ősszel megjelent elbeszélésgyűjteménye ezerfelé ágazó történetgombolyag rengeteg nővel, hímzett Sztálin-képmással, társbérletek kedélyes bűzével és grúz ételek gomolygó szagával. Olyan, mint a Szomszédok című teleregény, csak Moszkvában. A novellákat nehezebben olvasók is bátran kézbe vehetik, regénnyé sűrűsödnek a történetek. (Kritikánk róla itt.)

Forrás: --Jo Nesbo: A megváltó, Animus Kiadó, 2010, 457 oldal, 2980 Ft

Kinek? Aki már A tetovált lány-ra is rákattant, de elfogyasztotta a trilógiát.

Miért jó? A norvég Jo Nesbo legalább olyan jó, mint A tetovált lány-trilógiát író Stieg Larsson, és megvan az az előnye, hogy még él, és folyamatosan írja a könyveit. Rengeteg trükkös fordulat, jól kidolgozott cselekmény és társadalmi háttér-rajz jellemzi Nesbo regényeit, de ami a legjobb benne, azok a karakterek.

Miről szól? A most megjelent A megváltó már a negyedik kötet Harry Hole, az alkoholista oslói nyomozó történeteinek sorában (legalábbis a magyarul megjelentek közül). Ha nagyobb ajándék is belefér a költségvetésbe, vegyük meg mind a négy Harry Hole-könyvet, amolyan karácsonyi krimidobozként. (Sorrendben a kötetek: Vörösbegy, Nemeszisz, Boszorkányszög, A megváltó.) (Kritikánk a könyvről.)

Forrás: --Tim Footman: Leonard Cohen: Hallelujah, Showtime Budapest, 2010, 288 oldal, 5990 Ft

Kinek? Mindenkinek, aki ott volt a tavalyi teltházas arénás Leonard Cohen-koncerten, meg azoknak, akik csak akartak.

Miért jó? "Sok éven át a legfontosabb, Leonard Cohenről írt alapmű marad" - állítja a fülszöveg a Leonard Cohen: Hallelujah című könyvről. Általában az ember óvatos a kiadói méltatásokkal, de ebben az esetben el is hiszem, hogy így lesz. Egy vaskos, friss és átfogó Leonard Cohen-életrajz hiánypótló jellegű az amerikai dalszerző-énekes magyarországi rajongói számára. Akikről tavaly nár óta tudjuk, hogy sokan vannak.

Miről szól? A könyv az énekes születésétől egészen a 2009-es koncertturnéig követi végi Cohen életét, felhasználva a könyvhöz készült új interjúkat. A kötet inkább szövegcentrikus, vagyis kép kevés van benne, de sok történet és háttérinfó kárpótol a hiányosságért. Ami viszont fájóan hiányzik a könyv mellől, azok a dalok, viszont a cd-mellékletet mi magunk is elkészíthetjük saját kezűleg egy kis utánajárással.

John Malam: Szörnyek, manók, sárkányok és óriások nagykönyve, Scolar, 2010, 120 oldal, 3450 Ft

Kinek? Nagyobbacska gyerekeknek, akiket érdekel a mitikus fantáziavilág.

Miért jó? A könyvesboltok polcain nem régóta kelleti magát a Szörnyek könyve avagy a képzelet állatkertje című, Christopher Dell brit művészettörténész által írt könyv. A gyönyörű, mesekönyves borító azt sugallja, az emberi fantázia mitikus mesebeli szörnyeit ismerhetjük meg a kötetből, ám ehelyett inkább (szépen kivitelezett) művészeti albumot kapunk, nem annyira kíváncsi, élénk fantáziájú gyerekeknek, mint inkább képzőművészeti érdeklődésű felnőtteknek címezve (kritikánk a könyvről itt). Kár, pedig olyan hívogató volt a borító. Nem baj, itt van az a könyv is, amit keresünk. A Scolar szörnyes könyve szintén nagyon szép (kár a spirálos kialakításáért), de kifejezetten gyerekeknek szól, akiket az illusztrációk mellett mesék vezetnek be az irodalom és a művészet világába.

Miről szól? Olyan mitikus lényekről, mint például a sárkányok, manók, koboldok.

Woody Allenről, Beszélgetések Sting Björkmannal, Európa Könyvkiadó, 2010, 552 oldal, 3800 Ft

Kinek? Akik tudni akarják, miért nem csinál már Woody Allen megint olyan jó filmet, mint az Annie Hall.

Miért jó? Woody Allennek az utóbbi években több könyve megjelent magyarul, de ezek mind a komikus vénájú filmrendező vicceskedő agyszüleményeit tartalmazták, és igen kevéssé reflektáltak arra, amiért Woody Allent igazán szeretjük: a filmjeire. Az interjúkötet ezért minden film- (és/vagy Woody Allen-)rajongó polcán hasznos lehet.

Miről szól? A könyv 2002-ig követi Allen pályafutását. A fejezetek időrendben egy-egy film címét viselik, illetve történetét járják körül, de közben kirajzolódik a rendező portrája is. Akik viszont Woody Allen szerelmi életére kíváncsiak, azok megspórolhatják a könyv árát, a rendező ezekről az ügyekről hallgat. Talán az majd egy másik könyv lesz.

Dömötör Ági