Kékpöttyös elefánttól az álmatlan bárányig: gyerekkönyv-újdonságok a Könyvfesztiválon

Vágólapra másolva!
Újrarajzolt klasszikusok, észt Sári és Samu, színes holland autósmese, balatoni tündérregény, Berg Judit új Maszat-könyve, a népszerű Alma együttes kottafüzete és egy izgalmas "zöld" könyv, ami környezettudatosságra tanítja a gyerekeket - szülőszemmel ezek a legfontosabb újdonságok az április 14-17. között megrendezett 18. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Mesekönyvek és gyerekprogramok közül válogattuk ki a legérdekesebbeket.
Vágólapra másolva!

Bőven lesz miből húsvéti ajándékokat választani: rengeteg izgalmas, gyerekeknek szóló kiadvány jelenik meg a Könyvfesztiválra. Érdekes kísérletbe fogott például a Vivandra kiadó, az ő A kékpöttyös elefánt-jukba érdemes lesz belekukkantani. Richly Zsolt grafikus, animációs filmrendező hatvanas évekbeli, Kisdobos gyermekújságban megjelent képregény-sorozatát gyűjtötték egy kötetbe. Annak idején a rajzok szöveg nélkül jelentek meg, a kiadó viszont most felkérte Marék Veronikát, hogy szólaltassa meg a képeket. Ők ketten már dolgoztak együtt A kockásfülű nyúl mesesorozaton is.

Az autómániás kisfiúk imádni fogják Tom Schamp Ottó és a város című gyönyörű böngészőjét, amiben Ottó, a macskafiú keresztbe-kasul autózik a városban apukájával. A fiatal holland grafikusművész elképesztően színes és modern képi világot alakított ki (a lenti animáció ebből nyújt ízelítőt). Könyvét a Csimota jelentette meg.



Nagyobbaknak való Per Olov Enquist A Három Barlang Hegye című könyve, melyet most a szerző díszvendégsége alkalmából új borítóval adott ki az Európa Könyvkiadó. Az ifjúsági regényben egy nagypapa és az unokái kerülnek kalandokba kirándulás közben.

Izgalmasan hangzik Nyulász Péter balatoni tündérmeséje is: a Helka - A Burok völgy árnyai című, most megjelenő könyvben a szerző a balatoni mondavilágot dolgozza fel. A könyv érdekessége, hogy Boholy Beatrix, a gyönyörűséges Marbushka társasjátékok kitalálója és rajzolója készítette az illusztrációkat (a Betűtészta kiadó adja ki).

Gévai Nagy Csilla Nagyon Zöld Könyv-e sok humorral, képi és nyelvi leleménnyel, a gyerekek számára is érthető módon dolgozza fel a Föld megóvásának problémáját. A könyv a Pagonynál jelenik meg, csakúgy mint Bátky András nagy sikert aratott Pipogya, a budapesti medve című könyvének folytatása is, a Pipogya és a Városvédő Szent, amiben a Vadállat Ember Segítő Társaság új kihívások elé néz.

Természetesen a Pagony Berg Judittal is készült: a két-, hároméveseknek szóló Maszat-sorozat új darabja, a Doktor Maszat kerül ki a standjukra. Bartos Erika Bogyó és babóca-kötetei is új darabbal gazdagodnak, a két mesehős az új könyvben kertészkedésbe fogott. Zalán Tibor A Rettentő görög vitéz című meséje a Stúdió K Színházban bábszínházi formában már látható volt, most megjelenik könyv változatban is. A szerző pedagógus, így tudja, hogyan kell a gyerekeknek a mitológiáról mesélni: az ifjú Thészeusz vándorlásait elmesélő történet ugyan régi, Zalán Tibor szövege viszont nagyon is új - az ifjú Thészeusz maga is egy tizenéves durrbele kamasz.

A Móra kiadó ráérzett arra, hogy hiába jók a régi klasszikus mesék, a gyerekek nem szívesen nézegetik őket, mert képi világuk elavult. Ezért több régi meséhez most népszerű illusztrátorokkal készíttettek új rajzokat. Így újult meg Móra Ferenc örökérvényű Zengő ABC-je Pásztóhy Panka, Didergő Király-a Kass János és Benedek Elek Többsincs királyfi című meséje Szecskó Tamás segítségével. Sokan szeretik a számos gyerekkönyv-illusztrátor díjat elnyert Takács Mari gömbölyű világát is: tőle most két könyv is jelenik meg, Kis Ottó két állatos mesekönyvéhez (Állatos mesék, Barni világot lát) készítette ő a rajzokat.

A Móra számít az ifjúsági korosztályra is, ezért nemzetközi könyvsikert rak ki az asztalra: Timothée de Fombelle, az Ágról szakadt Tóbiás szerzőjének új kalandregényét adják ki a fesztiválra, a Vango-ot, Pacskovszky Zsolt fordításában, amely az 1930-as évek Európájába kalauzolja az olvasót.

A General Press díjnyertes szerzőt hoz a fesztiválra. Rob Scottont és legújabb művét, a Russell, a bárány-t. A mese egy álmatlanságban szenvedő kisbárány történte, aki mindent megszámol, hogy végre álom jöjjön a szemére, még a saját lábait is. Satoshi Kitamura Bárány altató-ja után kíváncsian várjuk, hogy mit lehet még ebből a témából kihozni. Gyönyörű kiadású lesz a cseh irodalom klasszikusának, Bozena Nemcovának mesegyűjteménye, a Mese a tűzmadárról és a vízitündérről, amely Kállai Nagy Krisztina rajzaival jelenik meg. Újdonságként jelenik meg az Irkafirka-könyvek ötödik kötete, amely elődeihez hasonlóan játékos módon fejleszti a gyerekek kreativitását.

Jó hír a fiús anyukáknak: a Scolar végre újranyomta a Ravensburger sorozatból a Vonatok-at. És hogy a lányos anyukák se csüggedjenek, újra kapható lesz az Állatok és kicsinyeik, amiben sajnos mindig leszakad a kihajtható zsiráf nyaka, de egyszerűen muszáj ötvenszer eljátszani, hogyan nyalja le a zsiráfmama a kicsinyekről a magzatmázat.

A Scolar könyvfesztiváli büszkesége: Bosnyák Viktória és Stany Spote közös könyve, a Budapesti kis boszorkány - Lizi kalandjai. Ki lesz a legfiatalabb budapesti boszorkány? - ez a kérdés izgatja a mese két főhősét, Analitikát és Anarchiát. A könyv érdekes kalandozás Magyarország fővárosában, olyan csodákat láthatunk a mi megszokott, néha talán kicsit megunt, megkopottnak vélt Budapestünkön, amelyeket magunktól sose vettünk volna észre. A 64 oldalas kötetet Spote Stany, Magyarországon élő belga grafikus rajzai kísérik. Folytatódik a Scolarnál Sódervári Sherlock báró kalandjai is: a Tandori Dezső fordította mesékben egy bajkeverő kísértet és két merész gyerek kezd nyomozásba.

Gitáros apukák figyelem! Nem kell többet az Alma együttes cédéje fölé görnyedve találgatni az akkordokat. A Cicero Aranyalma címmel megjelenteti az Alma együttes dalait kottás formában, versszövegekkel és rajzokkal, gitárakkordokkal.

A kiadó tovább gyarapítja a tinikönyvespolcokat: Leiner Laura fáradhatatlanul ontja magából a Szent Johanna gimi történeteit. A szerző a mai magyar gimnazistákról ír jó stílusban, természetesen, sok humorral. A Facebookon több mint négyezres rajongótáborral rendelkezik a sorozat, és nem véletlen, hogy hosszú idők óta ez a kiadó legsikeresebb sorozata. A Könyvfesztiválra érkezik a negyedik rész, Barátok alcímmel.

Minden szülő megijed kicsit, amikor a gyereke eléri az óvodáskort. A Manó Kiadó Kifli kutyaoviba megy című könyve jó módszer arra, hogy felkészítsük a hároméveseket a váltásra. A kiadó a svéd eredetire és fordítójára (Maria Larsson) a Facebookon bukkant rá. Kifli valahol északon él a gazdájával, ám Betti egy nap munkát kap, s hogy Kifli se legyen magányos, beíratja őt egy kutyaoviba. Ez nem sokban különbözik a gyerekek óvodájától: először ismeretlen világ, de aztán hamar barátokra lehet találni.

A Manó kiadó az önálló olvasással most ismerkedő gyerekeknek ajánlja új Claude-sorozatát, aminek most jelenik meg az első része, a Claude a városban-t. A könyv Totth Benedek (Stephen King, Neil Gaiman, Cormac McCarty fordítója) humoros fordításának köszönhetően jó szórakozás lehet a szülőknek is. A kiadó egyik legsikeresebb sorozatának, a Bori sorozatnak újabb három részét is beszerezhetjük a fesztiválon, most jelenik meg a Bori a tanyán, Bori és a piros bringa és Bori úszni tanul. Borinak néhány hónap alatt komoly olvasótábora alakult ki, már saját Facebook oldala is van.

Valamiért északon nagyon megy a meseírás, nem tudjuk, hogy ez a fény hiányával van összefüggésben, vagy a néplélekkel, de a svédek mellett a finnek és az észtek is erősek a műfajban. A Cerkabella, a méltán népszerű Tatu és Patusorozat kiadója, most újabb északi szerzőket fedezett fel a magyar olvasók számára. A kiadónak két vendége is lesz idén: Kira Poutanen Finnországból és Andrus Kivirähk Észtországból. Kira Poutanen A csodálatos tenger című regénye önéletrajzi ihletésű, de fiktív naplóregény egy tizenöt éves lány vallomása anorexiájáról és a betegségből kivezető útról. A művet megjelenése évében a legrangosabb finnországi ifjúsági irodalmi elismeréssel jutalmazták.

Andrus Kivirahk pedig a Sári, Samu és a titkok című meséjét hozza el a gyerekeknek. Kivirakh Észtország egyik legtehetségesebb és legeredetibb fiatal írója. Szinte minden műfajban otthonosan mozog: ír novellákat, regényeket, színdarabokat, rajzfilmekhez forgatókönyvet, gyermekkönyveket. Ez a könyve egy átlagos észt családot mutat be: Samu óvodás, Sári pedig kisiskolás. A hétköznapi élet kalandjai mellett azonban a család minden tagjának van egy másik élete: egy titkos világa, ahová időről időre ellátogat. Rossz hír a Tatu és Patu-rajongóknak, hogy kedvenc sorozatuk újabb részére a Könyvhétig várniuk kell, mert a kiadó Aino Havukainen és Sami Toivonen munkáját, a Tatu és Patu Fura Altatókönyvét valószínűleg csak nyárra jelenteti meg.

Az Agave Roger Hargreaves Mr. Men sorozatának nyolc kötetével készül. Mr. Magas, Miss Csintalan, Miss Fecsegő, Miss Napsugár, Miss Parancs, Mr. Boldog, Mr. Bumm, Mr. Falánk - látatlanul is azonosíthatjuk gyerekeinket a sorozat bármely részével. A kiadó egy pillanat alatt beleszeretett a sorozatba annak ellenére, hogy máig nem tudják eldönteni, kinek szólnak ezek a könyvek. A fordító, F. Nagy Piroska is különösen szerette csinálni - az unokái miatt. Szellemes, ötletes, kedves és kortalan.

PROGRAMOK
mindennap: Bilimbo Játszóháza (mese, játék, kézműveskedés)

április 15. péntek

10.00 játék és vetélkedő Gévai Csilla Nagyon zöld könyv-éhez kapcsolódóan
10.00, 11.00 Nyulász Péter balatoni mondákat mesél most megjelenő Helka című regényéhez kapcsolódóan
13.00 Az IBBY-díjazottak közös dedikálása
16.00 Papírszínház
16.00 Társasjáték-barlang (GRANNA fejlesztőjátékok kipróbálása)
16.00 Könyvkötészet gyerekeknek
17.00 Bátky András: Pipogya és a városvédő szent - játékos könyvbemutató és közös mesélés
18.00 A Sajtkukacz együttes verses-zenés koncertje

április 16. szombat

11.00 Csiri-biri torna kicsiknek
11.15 Bábelőadás a Bori-sorozatból
12.00Rozsda lovag és a kísértet - az érdi Kőrösi Csoma Általános Iskola zene tagozatosainak musicalje
15.00 Bábkészítés
16.00 Zalán Tibor A rettentő görög vitéz - Zalán Tibor rettentő vicces antik meséje (részlet a Stúdió K előadásából)
16.00 Társasjáték-barlang
16.00 Könyvkötészet gyerekeknek
16.30 Berg Judit bábos foglalkozása a legkisebbeknek
17.00 Helka társasjáték Nyulász Péterrel és Bohony Beatrixszel
18.00 A Katáng zenekar Hétmadár című koncertje

április 17. vasárnap

11.00 Zene és Játék Kerekítő Manóval
11.00 Rajzolás, kézműveskedés a Vilma ruhája képeskönyv illusztrátorával
11.30 Samu - mesés, játékos könyvbemutató Rófusz Kingával
13.00 A Kompánia társulat Andrus Kivirähk észt írónő Sári, Samu és a titkok című könyvéből készült interaktív előadása
13.00 Társasjáték-barlang


Tímár Anetta